(FriFagbevegelse, 13.04.18)

Østeuropeere er den perfekte utenlandske arbeider

Litauere og polakker er arbeidshester, men kun egnet for manuelt arbeid og backstage. Det mener norske arbeidsgivere i hotell- og fiskeindustrien. – Mange av arbeidsgivernes perspektiver på arbeidskraften i hotell- og fiskeindustrien reflekterer fordommer og etniske stereotypier, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg.

%MCEPASTEBIN%

På gårsdagens seminar i Fafo Østforum presenterte Friberg og ISF-forskeren Arnfinn H. Midtbøen en studie av brasjene fisk og hotell. Dette er bransjer hvor graden av fagorganisering ikke er så veldig høy, i hvert fall ikke blant arbeidsinnvandrerne. Og dem er det mange av.

– Våre kilder forteller oss at jobbene i fiskeindustrien har sunket i status siden 1970-tallet. Norske lokale arbeidstakere vil ikke lenger jobbe i industrien, sier Midtbøen. Og referer fortellingen som er gjennomgående sett fra arbeidsgiversiden: Norsk ungdom vil tjene mye penger i jobber med høy status.

Hva skjer så? Jo, arbeidsinnvandrerne kommer. De vil jobbe i fiskeindustrien, og de har en fantastisk arbeidsmoral, ifølge arbeidsgiverne. Les hele saken (FriFagbevegelse, 13.04.18)


Relaterte tema

Relaterte seminarer

Den perfekte utenlandske arbeider – i fisk og hotell

Relaterte publikasjoner


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie