Skip to main content
 

Opptil fem måneders ventetid for utenlandsk arbeidskraft: – Uholdbart

18. november 2021

Det er stort behov for kvalifisert arbeidskraft i Norge. Mye av behovet må dekkes av utenlandsk arbeidskraft. De sliter med å komme inn. Store prosjekter og Brexit-problemer skaper månedslange køer hos UDI: – Store økonomiske konsekvenser, frykter Næringsforeningen i Stavanger.

Sjefen for EY-Stavanger, Helen Totland Christensen mener køen av arbeidsinnvandrere inn til Norge skaper store problemer for en energibransje i oppdrift.

– Det er et enormt rekrutteringsbehov i regionen, slår hun fast.

– Jeg tror også særlig i Stavanger-regionen blir berørt av Brexit. Det er veldig mange briter som arbeider her i forbindelse med olje, gass- og energibransjen, legger hun til.

Behandlingsmodellen for arbeidsinnvandring til Norge er todelt. Arbeidstakere fra EU/EØS behandles hovedsakelig av Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA). Det styres av lokale myndigheter.

Borgere utenfor disse landene, såkalte tredjelandsborgere, behandles av UDI. Brexit har derfor blitt et stort problem. Britenes søknader må nemlig behandles av UDI.

Paul Skoglund, enhetsleder i oppholdsavdelingen i UDI, bekrefter den lange ventetiden.

– Det skyldes blant annet at innreiseregelverket har vært under kontinuerlig forandring under pandemien, og ført til at noen faglærte har fått unntak til å reise inn til Norge, men ikke andre, sier han.

Han ønsker å få ventetiden ned, men sier at man ikke kan vente seg kortere tid med det første.

Også hos de lokale myndighetene i SUA hoper det seg nå opp.

Les hele saken: Opptil fem måneders ventetid for utenlandsk arbeidskraft: – Uholdbart (E24, 18.11.21)

Relaterte temaer

 
Nyhet