Skip to main content
 

Norsk grensekontroll kan videreføres etter 15. mai*

30. april 2020

I et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet, som ble sendt til EU 14. april, opplyses det om at grensekontrollen kan forlenges i nye 90 dager – etter 15. mai. Begrunnelsen for eventuell forlenget grensekontroll er å hindre spredning av covid-19-viruset.

(* Opprinnelig tittel «Norsk grensekontroll videresføres etter 15. mai», er endret. Justisdepartementet har opplyset i etterkant av at Stortinget publiserte nyhetsbrevet om følgende: «Hvis man ønsker å forlenge indre grensekontroll med 90 dager med hjemmel i artikkel 25 og 27 i grenseforordningen, må det meldes EU 4 uker i forveien. Det er ikke avgjort om man skal forlenge i 90 dager, men Justis- og beredskapsdepartementet har meldt det inn i brevs form til EU, slik at vi kan gjøre det etter 15. mai hvis vi ønsker. Fordi det ikke er bestemt ble det heller ikke nevnt i pressemeldingen 14. april»).

Norge har hatt grensekontroll på alle grensene siden 16. mars med begrunnelse i artikkel 28 i EUs grenseforordning. Dette er en unntaksprosedyre i situasjoner som krever øyeblikkelig handling, og kan kun gjelde i to måneder.

Grensekontroll på alle norske luft-, sjø- og landegrenser vil bli innført 15. mai med hjemmel i grenseforordningens artikkel 25 og 27, og skal gjelde i 90 dager. Begrunnelsen for dette er at man skal hindre spredning av covid-19-viruset.

Grensekontrollen som Norge har hatt siden 2017 på fergeanløp fra Sverige, Danmark og Tyskland forlenges i seks måneder – fra 12. mai til 11. november. Denne grensekontrollen er også hjemlet i artikkel 25 og 27, men begrunnelsen er knyttet til terrortrusler.

Hva gjør Sverige og Danmark?

Sverige har ikke innført kontroll på alle grenser, men kun fortsatt med grensekontroll ved enkelte grensepasseringer

Danmark har på samme måte som Norge hatt kontroll på alle grensene siden 16. mars. I det danske brevet til EU 8. april informeres det om at kontrollen på alle grensene vil forlenges i seks måneder – fra 12. mai til 11. november.  Danmark vil lette på reiserestriksjonene knyttet til covid-19 så fort situasjonen tillater det

Les hele saken: Norsk grensekontroll kan videreføres etter 15. mai* (Stortingets EU/EØS-nytt, 29.04.20)

Relaterte temaer

 
Nyhet