Skip to main content
 

Norsk Flygerforbund: – Wizz Air kan ikke importere polske eller ungarske lønninger til Norge

27. oktober 2020

Wizz Air starter innenriksflygning i Norge 5. november. Styrmenn i det ungarske flyselskapet tjener mellom rundt 12.000 og 15.000 kroner i måneden. Lave lønnskostnader gir Wizz Air et betydelig konkurransefortrinn. Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener myndighetene ikke kan komme utenom å måtte sette krav om minstepriser på norske flyruter, slik de har gjort i Østerrike.

I regjeringskorridorene skal det, etter det FriFagbevegelse erfarer, være intens jobbing og stigende uro over utviklingen i luftfarten i Norge. Mens Norwegian blør milliarder, pøser det ungarske flyselskapet Wizz Air store summer over landet for at passasjerene nærmest skal fly gratis.

NHO forsvarer Wizz Airs ankomst i Norge: – Wizz Air gjør ikke noe annet enn å utnytte regelverket som ble skapt da europeisk luftfart ble åpnet for fri konkurranse på 90-tallet, sier Thorbjørn Lothe i NHO Luftfart til Flysmart24, som tidligere har påpekt at flyselskaper med solid økonomi kan bruke koronaproblemene hos andre svakere selskaper til å overta markeder.

Yngve Carlsen er enig i at Wizz Air har rett til å etablere seg i Norge. Han påpeker dog at de ikke kan importere polske eller ungarske lønninger til Norge. Han sammenligner det med å opprette en fabrikk i Norge med lønninger fra et lavkostland. Dette bryter med både ILOs kjernekonvensjoner og utlendingsdirektivet, påpeker Carlsen.

Les hele saken: Wizz Air etablerer seg i Norge: Wizz Air-kontrakt: Pilot tjener 12.000 kroner fast i måneden (FriFagbevegelse, 27.10.20)

 
Nyhet

Mer om tema