TV2, 13.02.21

– Karantenepliktige polakker trues til å gå på jobb

Norske arbeidsgivere truer utenlandske arbeidere med oppsigelse og trekk i lønn hvis de følger smittevernreglene, ifølge Frelsesarméens migrasjonssenter. Polakker topper FHIs statistikk over koronasmitte blant utenlandsfødte. Nå føler de seg mistenkeliggjort og uglesett. Helsedirektoratet ser med bekymring på meldingene fra det polske miljøet i Norge.

– Denne typen stigmatisering kan bidra til at folk lar være å teste seg, lar være å sykmelde seg og lar være å fortelle om nærkontaktene sine. Men hovedårsaken til smitte blant polakker er ikke at de ikke følger rådene våre, sier  Øyvind Giæver, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Aleksandra Czech, faglig leder for Frelsesarméens migrasjonssenter i Oslo har de siste månedene mottatt minst 40 meldinger om at utenlandske arbeidere blir presset og truet til å gå på jobb, selv om de skulle vært i karantene.

– Arbeidsgiverne truer med oppsigelse eller de truer med at de ikke kommer til å betale lønn for karanteneperioden, forteller hun til TV 2.

Hun etterlyser nå hyppigere kontroller fra Arbeidstilsynet for å sjekke at også arbeidsgiverne overholder sitt ansvar.

– Det vi ofte hører er at arbeidstakere som har brutt karantenen er de som blir straffet. Da frykter de også å bli utvist fra landet.

Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforbund mener det er arbeidsgiverne som må straffeforfølges.

Les hele saken: – Karantenepliktige trues til å gå på jobb (TV2, 13.02.21)

Se også saken: – Frykt for positiv prøve kan føre til at de unngår å teste seg.  Caritas frykter at «rettighetsløse» arbeidsinnvandrerne presses til å bryte koronareglene. Arbeidstilsynet er bekymret. (TV2, 13.02.21)

Relaterte temaer


Relaterte nyheter


 • Hvor vi er

  Besøksadresse: Borggata 2B,
  Grønland, Oslo.
  Kart

  Fafo Østforum

  Prosjektleder og web-redaktør:
  Anne Mette Ødegård

  Prosjektmedarbeidere:
  Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

  Kontakt redaksjonen: Epost

  logo fafo 194x64

  Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
  Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
  Daglig leder: Tone Fløtten

  Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie