Skip to main content
 

Kabotasje «ødela» bransjen, mener norske langtransportsjåfører

25. juni 2021

Ulovlig lange arbeidsdager til lav betaling er ikke ikke lenger unntaket, men snarere regelen for norske langtransportbedrifter. De må konkurrere om oppdragene med utenlandske lavprisaktører.

Når en skal prøve å finne ut hva som er en god lønn for en langtransportarbeider, må en først se på hvordan man avlønnes. I denne delen av bransjen er nemlig normen å gi sjåførene en fast døgnsats, uavhengig av arbeidsdagens lengde.

En gjennomsnittlig sats ligger, ifølge flere langtransportarbeidere FriFagbevegelse har snakket med, på rundt 2200 kroner.

– Hvis du tar den døgnbetalingen man har og regner den ut på antall timer en faktisk er på jobb, da blir en nok skuffet, sier Anita «Dolly» Handeland.

Dolly ser tilbake på en skremmende utvikling siden hun startet å kjøre langtransport for 15 år siden.

– Den gangen var det gode tider. Mange av de lassene jeg kjørte da, de finnes ikke lenger på norske biler. Da de åpnet for kabotasjekjøring var det nærmest som en eksplosjon. De utenlandske lastebilene har bare blitt flere og flere.

Les hele saken:  Kabotasje «ødela» bransjen, mener sjåførene: Langtransportsjåfør Anita (37) er på jobb 15 timer daglig til under minstelønn: – Jobben går først, alltid
FriFagbevegelse, 25.06.21)

 
Nyhet