Landbruk 24, 07.03.21

Bondelaget: – Jordbruket trenger arbeidskraft

Koronakrisen har ført til en stor mangel på sesongarbeidere i norsk landbruk. Nå vil Norges Bondelag samarbeide med Nav for å bedre rekrutteringen. Det er fortsatt mulig å få innreisetillatelse for såkalt virksomhetskritisk arbeidskraft fra utlandet, men det krever god dokumentasjon.

Norske bønder har slitt med å skaffe utenlandsk arbeidskraft til sesongarbeid under koronakrisen etter at grensene ble stengt.

Samtidig er det svært krevende å erstatte kompetent utenlandsk arbeidskraft med norsk arbeidskraft uten erfaring eller utdanning innen faget.

– Vi jobber tett sammen med Nav for å forsøke å hjelpe produsenter som trenger sesongarbeidskraft til å finne aktuelle nordmenn, sier Bodhild Fjelltveit, andre nestleder i Norges Bondelag.

Bondelaget henvender seg også til landets naturbruksskoler for å oppfordre elevene der til å søke sommerjobb i landbruket.

– En stabil tilgang av norsk arbeidskraft fordrer en mer langvarig og målrettet satsing på å utdanne og rekruttere ungdom inn i grønne næringer, sier Fjelltveit.

Hun ber samtidig om at regjeringen må legge til rette for at den absolutt mest kritiske utenlandske arbeidskraften kan komme inn i landet under et strengt smittevernregime.

Les hele saken: Jordbruket trenger arbeidskraft (Landbruk 24, 07.03.21)

Relaterte temaer


Relaterte nyheter


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie