Skip to main content
 

Ny NIBR-rapport: Innvandrerne flytter mer på seg enn andre

10. november 2022

Innvandrere har stor betydning for norske bosettingsmønstre, og har de siste 15 årene medvirket til å opprettholde folketallet flere steder. Innvandrerne fra Polen står for flest flyttinger, men det er innvandrere fra Litauen som i størst grad bidrar til desentralisering av befolkningen.

Det viser en ny NIBR-rapport om innvandreres bo- og flyttemønstre.

– Innvandrere utgjør omtrent 15 prosent av den norske befolkningen, og de står for omtrent 20 prosent av flyttingene mellom norske kommuner, sier Marianne Tønnessen, seniorforsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på OsloMet.

Hun er ansvarlig for den nye rapporten som er utarbeidet på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Innvandrere fra de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen, for eksempel, har begynt sin tid i Norge spesielt desentralt, sier Tønnessen.  

Innvandrerne som flytter mellom norske kommuner, flyttet i snitt mer sentralt rundt år 2000 enn nå. Arbeidsinnvandrerne som har kommet til distriktskommuner har i større grad blitt boende, og i mindre grad utvandra, enn arbeidsinnvandrerne som kom til mer sentrale strøk.

Les hele forskningsartikkelen: Innvandrerne flytter mer på seg enn andre (By- og regionforskningsinstituttet NIBR / OsloMet)

 
Nyhet