Skip to main content
 

IKEA renvasker sosial dumping-anklaget transportbedrift

11. juni 2021

I en latvisk TV-dokumentar blir transportselskapet Girteka Logistics anklaget for å underbetale sjåførene sine. En av selskapets største kunder, IKEA, mener transportøren oppfyller møbelgigantens etiske retningslinjer.

I TV-dokumentaren hevdes det blant annet at sjåfører som ansettes i litauiske transportselskaper regelmessig utsettes for ulovlige lønnstrekk, at de må være tilgjengelig for arbeidsgiver i lange perioder uten å bli kompensert for dette økonomisk, og at mange må betale et depositum på inntil 1000 Euro for å i det hele tatt få lov til å arbeide som lastebilsjåfør.

Sjåførene, som rekrutteres fra land utenfor EU, deriblant Ukraina, Hviterussland og Filippinene, er ofte ikke i stand til å sette seg inn i dokumentene de bes om å signere.

I kjølvannet av dokumentaren, som ble publisert på YouTube 13. april, iverksatte flere store transportkjøpere sine egne revisjoner av selskapene som omtales. En av disse var Ikea. De har et eget sett med etiske retningslinjer kalt Iway, som de mener Girteka Logistics oppfyller.

Hvorvidt Ikea aksepterer trekk i lønn og diettpenger hos Girtekas sjåfører, vil ikke møbelgiganten svare direkte på.

Les hele saken: IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift (FriFagbevegelse, 11.06.21)

 
Nyhet