Skip to main content
 

Fellesforbundet vil utrede alternativer til EØS-avtalen, Ap vil kun utrede avtalens handlingsrom

16. november 2020

Fellesforbundet har meldt inn sitt krav om å utrede alternativer til avtalen til vårens LO-kongress. Bakgrunnen for EØS-motstanden i fagbevegelsen er utviklingen man har sett i lønns- og arbeidsvilkår etter innlemmelsen av flere østeuropeiske land i det indre markedet. Det er ventet at LO vil støtte Fellesforbundets forslag og bli med Senterpartiet og SV i ønsket om å finne alternativer til Norges viktigste handelsavtale. Arbeiderpartiet står alene igjen på rødgrønn side som helhjertet forsvarer av EØS-avtalen.

– Jeg støtter Fellesforbundets forslag, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, før han understreker at Senterpartiet aldri vil sette Norges markedsadgang i fare.

– Den økonomiske eliten i Norge ser bare fordeler av EØS og det gjør mange norske politikere også, fordi de er blinde for mye av det som skjer i det norske arbeidslivet. Sosial dumping brer nå om seg og lønningene stagnerer. Vi vil ikke nekte folk fra andre land å jobbe i Norge, men vi må ha makt til å sørge for at alle arbeidere i Norge – norske og utenlandske – har norske lønns- og arbeidsvilkår, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi mener en utredning av handlingsrommet vi har innenfor avtalen vil være klokt. Arbeiderpartiet trenger ingen utredning av EØS-alternativer, men vi har aldri vært mot mer kunnskap, sier EØS-tilhenger Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Les hele saken: EØS-hodepine for Arbeiderpartiet (Dagbladet, 16.11.20)

 

 
Nyhet