Skip to main content
 

EU-kommisjonen vil gi midlertidig beskyttelse til alle ukrainere

02. mars 2022

Alle ukrainere som flykter fra krigen, bør få midlertidig beskyttelse i Europa, foreslo EU-kommisjonen i dag. Med en slik beskyttelse får de oppholdstillatelse, samt tilgang til utdanning og arbeidsmarked, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding. Målet er rask og effektiv bistand til mennesker på flukt.

Det er første gang EU foreslår å bruke det midlertidige beskyttelsesdirektivet, som innebærer at oppholds- og arbeidstillatelse kan gis umiddelbart uten individuell vurdering.

Direktivet er ment å tre i kraft så snart medlemsstatene sier ja. Beskyttelsen gjelder i minst ett år. De som omfattes, får dermed oppholdstillatelse, adgang til arbeidsmarkedet, rett til sosialhjelp og helsehjelp.

Her i landet har flere partier gått ut og bedt regjeringen innføre midlertidig kollektiv beskyttelse, slik det åpnes for i utlendingsloven. Ordningen ble brukt da Norge mottok flyktninger fra Balkan på 1990-tallet.

Regjeringen har foreløpig ikke kommentert om det er aktuelt, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har vist til prosessene som pågår i EU.

– Nå har vi god kontakt med de andre europeiske landene om hvordan vi skal møte dette, sa Støre til NTB i går.

Les hele saken: EU-kommisjonen vil gi midlertidig beskyttelse til alle ukrainere (Dagsavisen, 02.03.22)

Les også saken: Frp-leder Sylvi Listhaug vil åpne Norges grenser for ukrainere på flukt. FrP vil stanse henting av kvoteflyktninger fra andre deler av verden, og bruke resten av kvoten på ukrainere. Og partiet vil gi ukrainere som kommer til Norge oppholds- og arbeidstillatelse. (Dagbladet, 01.03.22)

 
Nyhet