TV2, 11.06.20

EØS-borgere på arbeidsferie blir bortvist

EØS-borgere på arbeidsferie blir bortvist

Vanessa fra Sveits og Joana fra Portugal hadde begge kontrakt som viser at de skal bo og arbeide hos Kjøpmann Pedersen i Lyngør sommeren 2020. I politiets grensekontroll på Gardermoen nektes Vanessa innreise og hun bortvises fra Norge. 18 timer senere slapp Joana rett inn.

Spørsmålet er om Vanessa og Joana skal defineres som arbeidere eller ikke. Personer fra EØS som kommer til Norge for å arbeide, skal nemlig slippes inn. Regelverket gjelder også sveitsiske borgere, selv om Sveits er et såkalt EFTA-land, og ikke medlem av EØS-avtalen.

Arbeidsforholdet til de to jentene er organisert av Atlantis Utveksling – en organisasjon som blant annet driver med utveksling av utenlandsk ungdom som ønsker å arbeide i Norge samtidig som de bor hos en norsk familie.

– De to utenlandske borgerne kom til Norge i regi av en organisasjon som driver formidling av arbeidsferie og kulturutveksling, skriver politiinspektør Ragnhild Aas leder Øst politidistrikts grensekontroll ved Oslo Lufthavn, til TV 2.

Politiet mener altså at det var riktig å bortvise Vanessa, og at de gjorde en feil ved å slippe inn Joana.

Les hele saken: Hadde identiske papirer: Vanessa ble bortvist fra Norge – 18 timer senere slapp Joana rett inn (TV2, 11.06.20)

Relaterte temaer

Forrige/neste