Dagsavisen, 10.08.20

Debatt: For dyre jordbær, for lav lønn. Gode norske sesongarbeidere vokser ikke på trær

Debatt: For dyre jordbær, for lav lønn. Gode norske sesongarbeidere vokser ikke på trær

– I det siste har det kommet fram flere historier fra ansatte i norsk landbruk i mediene. Det har vært gladhistorier om norsk ungdom som endelig har fått fulltids sommerjobb og andre historier om utenlandsarbeidere som mener de utnyttes og underbetales. Utgangspunktet for saken er det samme, skriver Mari Henrikke Vandsemb.

– Sesongarbeiderne, uavhengig av fødeland i passet, opparbeider seg en stor kunnskapsbase gjennom flere sesonger. De er gjerne spesialister i sitt arbeid. Det er fysisk krevende. Man går svett hele dagen, og kroppen slites. I landbruket er det ofte vær og vind som bestemmer arbeidstidene og intensiviteten. Disse vilkårene har over mange år gjort at færre og færre nordmenn ønsker å utføre arbeidet.

I tillegg til ulikt inntektsnivå i ulike land, slik at det har vært lukrativt for arbeidere fra lavinntektsland å komme til Norge og jobbe i landbruket. Tariffene i landbruket spenner fra 103,15 til 191,73 (2019) kroner pr. time. Mange reagerer på dette som uverdige lønnssatser, men det er jo en enkel forklaring, lønnsnivået følger markedet til næringen, skriver Vandsemb.

Les hele saken: For dyre jordbær, for lav lønn (Dagsavisen, 10.08.20)

Relaterte temaer

Relaterte temaer

Relaterte nyheter

FriFagbevegelse, 31.07.20
Bondevennen, 14.08.20

Forrige/neste