Skip to main content
 

Debatt: – Det får da være grenser! Nå må regjeringen våkne opp før fagarbeideren forsvinner for godt

25. februar 2021

– Lavtlønnede arbeidsinnvandrere overtar for norske fagarbeidere. Har regjeringen forstått hva dette betyr for ungdom i yrkesfaglig utdanning, for fagarbeiderne og for samfunnet? spør Marit Lensjø, postdoktor ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning, OsloMet.

Utdrag fra debattinnlegget:

Mer enn to hundre tusen arbeidsinnvandrere bare fra Øst-Europa. Mange er sesongarbeidere i land- eller havbruk, men de fleste arbeider i byggenæringen. Spesialkompetanse, blir det sagt. Men de fleste forstår at høyere effektivitet og lavere kostnader ofte innebærer lavere lønn og dårlige arbeidsvilkår. Kort sagt sosial dumping.

Gjennom de siste to tiårene har stadig flere håndverksfag i byggebransjen blitt splittet opp og dekonstruert slik at arbeidere uten språk- og fagkunnskaper kan overta jobbene. Forskning viser at det i byggenæringen pågår et skifte fra fagarbeid til lederstyrt, manuelt lønnsarbeid utført av arbeidsinnvandrere. Sammen med fagarbeiderne og lærebedriftene, forsvinner norske håndverkstradisjoner, kulturarv og yrkesstolthet.

Dette er ikke et angrep på arbeidsinnvandrere. Tvert imot. De er hardtarbeidende og kloke mennesker som jeg har stor respekt for. Vi må likevel tørre å snakke høyt om at arbeidsinnvandring ikke lenger er et periodevis supplement til norsk arbeidskraft, og at stadig flere fagarbeidere fases ut av arbeidsmarkedet på permanent basis. Vi må snakke om arbeidsinnvandrernes levekår i Norge og hvordan språk og arbeidsorganisering påvirker både dem og det norske samfunnet.

Les hele debattinnlegget: Det får da være grenser! Nå må regjeringen våkne opp før fagarbeideren forsvinner for godt (Dagsavisen, 22.02.21)

 
Nyhet