NHO Vestlandet, 10.02.21

– Bedre for næringslivet at regime er strengt enn at alt er helt stengt

– Flere av bedriftene på Vestlandet mangler nå sentral kompetanse og arbeidskraft, derfor er vi glad for en søknadsbasert ordning som gjør det mulig for næringslivet på Vestlandet å unngå produksjonsstopp velkommen, regiondirektør i NHO Vestlandet Grete Karin Berg etter dagens melding fra regjeringen om at grense-stengingen videreføres ut februar. 

Bedriftene i Vestland melder om utfordringer med å få tilgang til nødvendig servicepersonell og at det er utfordringer knyttet til gjennomføring av vaktskifter. Konsekvensene kan for flere bedrifter bety stengt produksjon, permitterte ansatte og tap av kontrakter – både for industrien, oljenæringen og byggenæringen.

Ved en søknadsbasert ordning med tydelig kriterier og retningslinjer vil næringslivet kunne få nødvendige vareleveranser, samtidig som andre viktige funksjoner i mindre grad blir skadelidende.  Det kan for enkelte bedrifter gjøre at man unngår produksjonsstopp.

NHO ønsker ikke utstrakt bruk av dispensasjoner, men fornuftige unntak og trygge generelle regler. NHO har overfor regjeringen påpekt at det bør åpnes gradvis for arbeidsinnvandring fra EØS-land med et mer vanntett regime for karantene og testing.

Les hele saken: – Heller strengt enn stengt (NHO Vestlandet, 10.02.21)

Se også sakene:

Innreisenekt gir forsinkelser for 1 av 4 bedrifter. Blant NHOs medlemsbedrifter som benytter utenlandsk arbeidskraft, opplever hver fjerde bedrift forsinkelser i pågående prosjekter. – Om grensestengingen varer, vil bildet trolig forverres, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. (NHO Møre og Romsdal, 10.02.21)

Bedriftene i Rogaland mest avhengig av utlendinger. Rogaland har landets høyeste andel av bedrifter som bruker utenlandsk arbeidskraft. Nå melder én av tre om forsinkelser på grunn av stengte grenser for utlendinger. (E24, 10.02.21)

Relaterte temaer


Relaterte nyheter


Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie