Skip to main content
 

Arbeidskraft er mangelvare i nordisk jord- og skogsbruk

15. mai 2020

Sommerjobben er uviss for 3 000 thailandske bærplukkere. De får ikke visum til EU / Finland. I fjor sommer jobbet totalt 16 000 utenlandske statsborgere i finsk jordbruk, deriblant svært mange ukarinere. Den ukrainske regjeringen anbefaler ikke utreise på grunn av pandemien, men etter forhandlinger mellom Finland og Ukraina blir det trolig unntak for arbeidsreiser til Finland.

Slik håndterer de andre nordiske landene utenlandske sesongarbeidere:

SVERIGE: Ifølge Lantbrukarnas riksförbund (LRF) trenger skog- og gartnerisektorene rundt 8 000 sesongarbeidere. Den svenske regjeringen har forlenget innreiseforbudet mot midlertidig arbeidskraft fra land utenfor EU til 15. mai. EU-borgere kan fritt reise til Sverige, men siden mange reiser i egen bil, har de vanskeligheter med å komme dit, fordi de må krysse andre EU-lands grenser.

NORGE: Bondelaget anslår at det trengs 20 000–30 000 sesongarbeidere i Norge. Regjeringen har lettet innreiseforbudet slik at sesongarbeidere som kan vise at de har ansettelse, kan komme til Norge. De må imidlertid gjennomgå en karantene på 14 dager (red: karantenetiden ble endret til 10 dager f.o.m. 12. mai) før de kan begynne å jobbe.

DANMARK: I stedet for karantene ønsker den danske regjeringen å teste alle sesongarbeidere som kommer til landet for å se om de er koronasmittet. Tiltakene gjelder også grensependlere. Før krisen ble det anslått at 46 000 EU-borgere var ansatt i Danmark, men bodde i utlandet.

Les hele artikkelen: Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket (Arbeidsliv i Norden, 15.05.20)

Relaterte temaer

 
Nyhet