FHI bekymret for brakkerigger – karantenehotell vurderes for utenlandske arbeidstakere

NRK, 30.11.20

Innføring av karantenehotell har ikke løst utfordringen med smitte fra utenlandske arbeidstakere, skriver Folkehelseinstituttet i den siste risikorapporten. Det er flere eksempler på smitte til arbeidskolleger som bor i brakker. Selv om de tilbys enerom, må mange dele toalett og kjøkken, og det er lite å ta seg til på rommet i de ti dagene.

Vil ha godkjenningsordning for bilvask for å hjelpe de seriøse i bransjen

Dagbladet / Børsen, 30.11.20

De siste årene har det vært mange nyhetsoppslag om lovløse tilstander i bilpleiebransjen.  – Bransjen ber om en godkjenningsordning for dem som er på rett side og gjør det i henhold til lover og regler. Da er det bare for politikken å sette i gang og gjøre det, sier Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiet mener regjeringen har en altfor avslappet holdning til den svarte økonomien i bilvaskbransjen.

Høyesterett i Danmark: Bøtelegging for manglende RUT-rapportering var ulovlig

PolicyWatch.dk, 30.11.20

RUT-registeret skal forhindre sosial dumping. Et polsk selskap ble bøtelagt for ikke å ha rapportert til RUT-registeret at de hadde utstasjonerte medarbeidere i Danmark. I dagens dom fra den danske Høyesterett ble det polske firmaet frifunnet.

Det andre koronautbruddet ved Havyards verft i Hyllestad er over. Årsak: Ingen nye utenlandske arbeidere

Metal Supply, 27.11.20

Det er to uker siden at Hyllestad kommune opplyste at 21 ansatte ved verftet var smittet av korona. I dag er det ingen flere som er smittet ved verftet, så kommunelegen opplyser at man har «full kontroll».

Ber Konkurransetilsynet følge luftfartsmarkedet tett

Samferdselsdepartementet, 27.11.20

Luftfarten er inne i en dyp krise på grunn av det høye omsetningsfallet under koronapandemien. Regjeringen ber nå Konkurransetilsynet følge ekstra godt med på konkurransen i luftfartsmarkedet. – Vi er opptatt av at det ikke skal bli ulovlig prisdumping som kan føre til sosial dumping,  sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf).

Kommentar: EØS i arbeidslivet: – Men i alle dager, Arbeiderpartiet!

ABC Nyheter, 28.11.20

Arbeiderparti-nestleder Bjørnar Skjæran sier at regjeringen ikke gjør noe i kampen for et rent arbeidsliv.

– Solbergregjeringen har like mange versjoner av handlingsplaner mot arbeidslivskrim, som Skjæran forteller at Arbeiderpartiet har hatt med strategier mot sosial dumping, tre, skriver politisk kommentator Thomas Vermes.

Kommentar: Den nye arbeiderklassen – og hvorfor ingen liker dem

Utrop, 29.11.20

– De er vikarer, frilansere og deltidsansatte med få sosiale goder og ujevn lønn. Dette er middelklassens barn som har rykket ned en klasse, ofte uten å vite det selv, skriver Asle Toje. – Vi har alt dobbeltsporet arbeidsmarkedet, hvor polske håndverkere tjener halvparten av de norske. Ikke i teorien, men i praksis. Norsk arbeidskraft er for dyr.

Røros kommune har anmeldt flyselskap for brudd på smittevernregler

Adresseavisen / Arbeidets Rett, 29.11.20

Røros kommune har de siste ukene fått flere henvendelser knyttet til om flyselskapet Air Leap følger reglene for karantene og testing av utenlandske arbeidere. – Air Leap har ikke overholdt nasjonale forskrifter for smittevern, mener kommunen, som nå har anmeldt flyselskapet. Politiet bekrefter at de er i gang med etterforskning.

– Renholdsbransjen har behov for polititske tiltak som støtter opp om de seriøse aktørene

Stortinget, 30.11.20

Skriftlig spørsmål fra Arild  Grande (A): – Mener arbeids- og sosialministeren at Vaskehjelp.no sin forretningsmodell er i henhold til arbeidsmiljølovens krav om faste ansettelser?

Trygdeskandalen: Sjefgransker i trygdehøring: – Ingen handlet mot bedre vitende

FriFagbevegelse, 30.11.20

– NAV var pianisten, mens departementet delte ut notene. Så kan man jo diskutere hvem som har ansvaret for at det låter surt, sa granskingsutvalgets leder Finn Arnesen i høringen om trygdeskandalen i Stortingets kontrollkomité 27. november.

Total items found: 97