Anket dom om 20 millioner kroner i erstatning – ønsker nå forlik

(NNN, 30.11.19)

Sund Laks, som i sommer tapte saken mot 45 polske arbeidere, ønsker forlik. LO er med, men da må det millioner på bordet.

Anleggsbransjen under press: – Ulempe å være norsk

(Arbeidslivet.no, 27.11.19)

En sterkt økt pengebruk på infrastruktur og både større og mer omfattende prosjekter: Mange utenlandske entreprenører har fått øynene opp for det norske markedet. Noen av disse undergraver rettferdig konkurranse og tapper landet for både skatteinntekter og kompetanse, ifølge bransjeorganisasjonen EBAs framlegg på et Fafo Østforum seminar.

Da italienere skulle bygge Follobanen

(Arbeidslivet.no, 27.11.19)

Utenlandske entreprenører har de siste årene sust inn og vunnet en rekke store offentlige anleggskontrakter. Kostnadssprekker, konkurser og forsinkelser ved åtte store prosjekter innen vei og jernbane gir grunn til ettertanke, ifølge utredning presentert på Fafo Østforums seminar.

Litauisk politiker: – Bekymret for utnyttelse av litauere i Norge

(Børsen, 30.11.19)

– Det er bare en måte å løse problemer med sosial dumping på. Vi trenger bedre samarbeid mellom landene og et felles, europeisk arbeidstilsyn¸ mener parlamentsmedlem  Tomas Tomilinas. Artikkelen viser til utnyttelse av fiskeriansatte.

DnB-saken: Mistenkte sosial dumping hos kunde

(NRK, 29.11.19)

Undersøkelsene av DNBs kundeforhold til et islands fiskekonsern mistenkt for skatteunndragelser omfatter nå også kontoene til to bemanningsselskap som lønnet mannskap i fiskeflåten.

Forskningsfunn: Fagforeningene svekkes i bransjer med sterk, vedvarende arbeidsinnvandring

(DN.no, 29.11.19)

Konkurranse fra arbeidsinnvandrere har ikke påvirket fagorganiseringen blant norske bygg- og anleggsarbeidere. Resultatet kan likevel bli at fagforeningenes innflytelse svekkes, skriver tre forskere ved Institutt for samfunnsforskning.

Setter netthandel med gratis frakt i sammenheng med «dødstrailerne»

(NRK Telemark, 29.11.19)

Transportforbundet mener gratis frakt på nettbutikker gir flere utrygge vogntog på norske veier: – Ingen jobber gratis. Det er noen dette går utover, sier nestleder Rune Eriksen i Transportarbeiderforbundet i Vestfold og Telemark, og viser til dårlig vedlikeholdte vogntog og dårlig lønn for sjåførene.

Kronikk: – Hvem vil gå på «polakklinja»?

(NRK Ytring, 29.11.19)

– Er det rart at ungdom ikke ønsker å bli malere når det norske arbeidsmarkedet er preget av «vill vest og fritt fram». I dag står flere i de kriminelle gjengene i Oslo også med et bein i malerbransjen. Samtidig råtner faget på rot: Malerlinja på Stovner videregående skole, der jeg selv tok fagteorien i sin tid, ble lagt ned i 2018, skriver Jonas Bals, maler og LO-rådgiver.

Vil tvinge gjennom lov om norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann

(FriFagbevegelse, 29.11.19)

Stortingsrepresentantene Terje Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) har fremmet et stortingsforslag som skal sikre norske sjøfolk samme konkurransevilkår som utenlandske.

Tysk minstelønn fyller fem år

(LO-kontoret i Brussel, 28.11.19)

Mens man avventer et forslag fra EU-kommisjonen om en slags europeisk minstelønn i slutten av februar neste år, fyller den tyske minstelønnen snart fem år. Den var omstridt i mange år før den kom, men debatten har nå roet seg. Nå er man mest bekymret over at den er for lav.

Total items found: 106