(NNN, 30.11.19)

Sund Laks, som i sommer tapte saken mot 45 polske arbeidere, ønsker forlik. LO er med, men da må det millioner på bordet.

(Børsen, 30.11.19)

– Det er bare en måte å løse problemer med sosial dumping på. Vi trenger bedre samarbeid mellom landene og et felles, europeisk arbeidstilsyn¸ mener parlamentsmedlem  Tomas Tomilinas. Artikkelen viser til utnyttelse av fiskeriansatte.

(DN.no, 29.11.19)

Konkurranse fra arbeidsinnvandrere har ikke påvirket fagorganiseringen blant norske bygg- og anleggsarbeidere. Resultatet kan likevel bli at fagforeningenes innflytelse svekkes, skriver tre forskere ved Institutt for samfunnsforskning.

(NRK, 29.11.19)

Undersøkelsene av DNBs kundeforhold til et islands fiskekonsern mistenkt for skatteunndragelser omfatter nå også kontoene til to bemanningsselskap som lønnet mannskap i fiskeflåten.

(NRK Telemark, 29.11.19)

Transportforbundet mener gratis frakt på nettbutikker gir flere utrygge vogntog på norske veier: – Ingen jobber gratis. Det er noen dette går utover, sier nestleder Rune Eriksen i Transportarbeiderforbundet i Vestfold og Telemark, og viser til dårlig vedlikeholdte vogntog og dårlig lønn for sjåførene.

(FriFagbevegelse, 29.11.19)

Stortingsrepresentantene Terje Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) har fremmet et stortingsforslag som skal sikre norske sjøfolk samme konkurransevilkår som utenlandske.

(NRK Ytring, 29.11.19)

– Er det rart at ungdom ikke ønsker å bli malere når det norske arbeidsmarkedet er preget av «vill vest og fritt fram». I dag står flere i de kriminelle gjengene i Oslo også med et bein i malerbransjen. Samtidig råtner faget på rot: Malerlinja på Stovner videregående skole, der jeg selv tok fagteorien i sin tid, ble lagt ned i 2018, skriver Jonas Bals, maler og LO-rådgiver.

(TV2, 29.11.19)

Beviskravet for en fellende dom i menneskehandel- eller tvangsarbeidssaker er høye. Nå etterlyser en erfaren advokat en ny lovparagraf, slik at de som utnytter mennesker ikke skal slippe billig unna.

(a4nu.dk, 29.11.19)

Tre pakistanere ansatt i et byggefirma var ofre for menneskehandel for tvangsarbeid. I ansattelseskontrakten var lønnen over 33 000 kroner i måneden, dvs høy nok til at pakistanerne bodde og arbeidet lovlig i Danmark i henhold til reglene i den såkalte beløpsordningen. Men ofte mottok de to pakistanerne kun 2000-4000 kroner i måneden. De to tidligere direktørene for byggfirmaet mottar nå et søksmål om konkurskarantene.

(LO-kontoret i Brussel, 28.11.19)

Mens norske myndigheter har vært for strenge i sin fortolkning av EUs regler for trygdeeksport, har Sverige fått høre fra EU-domstolen at de har vært mer rause enn nødvendig. 

Total items found: 106

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie