Bring-debatten fortsetter i Stortinget

(Stortinget.no, 30.09.19)

Nylig presenterte Posten Norge, gjennom datterselskapet Bring, sin plan om å starte et eget transportselskap i Polen med lokale lønninger. Arbeiderpartiets Øystein Langholm Hansen har levert et skriftlig spørsmål til regjeringen ved næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om hvordan dette står i stil med den norske arbeidslivsmodellen og «eksport» av denne.

13 verft-arbeidere manglet arbeidstillatelse

(FriFagbevegelse, 30.09.19)

Ny reaksjon rettet mot Fosen Yard og Aros Marine. 13 ukrainere jobbet med oppgradering av hurtigruteskip uten å ha arbeidstillatelse i Norge. Alle ble bortvist fra landet, men saken ble ellers lukket fra politiets side.

Ny flyrute til Polen grunnet stor arbeidsinnvandring

(NRK Distrikstnyheter Møre og Romsdal, 16.09.19)

Wizz Air opna i dag ny rute til Katowice frå Vigra, pga. stor arbeidsinnvandring. Neste månad opnar ei rute frå Molde til Gdansk att. Ruta blir mest brukt av folk som skal på jobb. 80 % er polske statsborgarar. 20 % er nordmenn som har besøkt Gdansk, som forhåpentleg vil besøke Katowice, og Kraków, som ligg ca. 1 time unna.

 

Dansker frykter for ledighetstrygden

(LO-kontoret i Brussel, 23.09.19)

Dansk fagbevegelse er ikke glade for at utenlandske arbeidstakere, som har vært med i sitt eget lands arbeidsledighetssystem, skal kunne få dansk ledighetstrygd fra første dag. Det ville vært tilfelle om et forslag til endringer i trygdeforordning 883 hadde blitt vedtatt med stort nok flertall.

– Dette vil svekke arbeidet mot A-krim i Rogaland

(NRK Rogaland, 12.09.19)

En sentralisering av Arbeidstilsynet til Bergen, vil svekke arbeidet mot arbeidsmarkedskriminalitet. Det sier leder for A-Krim Rogaland, Fred Sherling til Aftenbladet. Sherling frykter mye av kunnskapen i A-krim Rogaland vil forsvinne.

– Bygg rekrutterer kun fra halvparten av landets innbyggere

(bygg.no, 26.09.19)

– Vi kan ikke gjøre oss avhengige av et stort antall utenlandske arbeidere i tiårene fremover – for det kan godt være at denne kapasiteten ikke lenger blir tilgjengelig, skriver sjefredaktør Arve Brekkhus.

8. okt: Frokostmøte om seriøsitetskrav

(Statsbygg, 25.09.19)

Statsbygg inviterer leverandører og andre interesserte til frokostmøte der de vil informere om sine reviderte seriøsitetskrav. De viktigste endringene er knyttet til innleie fra bemanningsforetak, faste ansettelser, faglærte, bruk av underentreprenører samt lønns- og arbeidsvilkår.

Ny rapport: Noe flere nordmenn på byggeplassene

(Byggenæringens Landsforening, 25.09.19)

Fersk statistikk fra HMS-kortene viser at 2 av 3 som jobber på norske byggeplasser i 2019 er norske statsborgere. Denne andelen har økt noe siden i fjor. – Arbeidsmarkedet i byggenæringen har aldri vært knappere og innvandringen fra de landene byggenæringen historisk sett har rekruttert arbeidskraft fra er på vei ned, påpeker BNL-direktør Jon Sandnes i en pressemelding.

Tegn til stø mobilitet-kurs også etter EU-valget

(FriFagbevegelse, 25.09.19)

Dette ifølge et intervju med forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet. Det vil blant annet si at EUs mobilitetspakke vil inneholde foreslåtte bestemmelser som at sjåfører skal returnere hjem minimum hver fjerde uke, at ukehvilen på minimum 45 timer ikke kan tas i kjøretøyet, og at sjåførene skal ha lønn etter der de er utstasjonert.

Over 100 latvere underbetalt ved skipsverft

(FriFagbevegelse, 25.09.19)

Arbeidstilsynet har gitt pålegg til det latviske firmaet Aros Marine. Under arbeidet ved Fosen Yard viser det seg at firmaets ansatte har blitt lønnet som hjelpearbeidere og ikke fagarbeidere. Lønnsdifferansen er ganske nøyaktig 10 prosent. Også overtidsbetalingen har vært mangelfull. Oppdragsgiver Fosen Yard har fått varsel om pålegg knyttet til påseplikten.

Total items found: 72