Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Eller gå til en av temasidene. Vi har også en egen temaside for saker om koronasituasjonen og arbeidsinnvandring.

Allmenngjøring i transport er sendt ut på høring


Tariffnemda har nå sendt allmenngjøringskravet i transportsektoren ut på høring. - Med denne høringen, er vi snart kommet til veis ende med å gjøre sosial dumping ulovlig i transportsektoren, sier Svein Furøy, leder i Yrkestrafikkforbundet (YTF). YTF krever blant annet at minstelønnen i tariffavtalen for gods og turbuss skal gjelde for alle ansatte som utfører arbeid i Norge. Høringsfristen er 12. mars.

Høringsdokumenter på Tariffnemdas nettsider:
Persontransport med turbil: Høringsbrev og Utkast til forskrift
Godstransport på vei Høringsbrev og Utkast til forskrift

(YTF / NTB Info, 14.01.15)

Ny OECD-rapport om arbeidsinnvandring til Norge


Norge har blitt ett av de største arbeidsinnvandringslandene innenfor OECD-området, slås det fast i rapporten «Recruiting Immigrant Workers – NORWAY». Rapporten presenterer statistikk om arbeidsinnvandring, og analyserer blant annet i hvilken grad arbeidsinnvandring kan fylle framtidige arbeidskraftbehov. Rapporten kan bestilles fra OECD, eller leses på nett.   

(Fafo Østforum, 14.01.15)

- Strategien mangler viktige tiltak


– Arbeiderpartiet er glad regjeringen nå erkjenner at sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er et stort samfunnsproblem, men strategien de legger fram mangler viktige tiltak, sier arbeidslivspolitisk talsperson Dag Terje Andersen, i en kommentar til regjeringens strategiplan mot arbeidslivskriminalitet. – Vi ber blant annet om at det skal stilles krav til egenproduksjon hos hovedentreprenør og at solidaransvaret utvides til offentlige byggherrer, forteller Andersen.

Se også: - Tiltaka er mangelfulle og kjem for seint, meiner Torstein Tvedt Solberg (Ap) (NRK Rogaland, 14.01.15)

(Arbeiderpartiet, 14.01.15)

Dropper lønna til polske arbeidere


Kvalsvik Produksjon på Dombås er i full oppløsning. De ansatte har ikke fått ordinær lønn siden oktober. Men mens de norske ansatte fikk 10.000 kroner i «julelønn», måtte elleve ansatte fra Polen ta juleferie uten ei krone i lønningsposen. Gudbrandsdølen Dagningen har avdekket at de polske arbeidere tjener 115 kroner timen, og de norske har en timelønn opp mot 165 kroner.

Se også: Beskyldninger om sosial dumping og dårlige arbeidsforhold (NRK Hedmark og Oppland, 14.01.15)
Innrømmer manglende lønn (Vigga, 14.01.15)
Kjøkkenprodusent på Dombås beskyldes for sosial dumping (Byggeindustrien, 20.01.15)

(Gudbrandsdølen Dagningen, 13.01.15)

Felles innsats mot arbeidslivskriminalitet


Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson la i dag fram en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet. Blant regjeringens tiltak er å åpne for å begrense antall underleverandører i kontraktskjedene ved offentlige anskaffelser, at offentlige oppdragsgivere skal kunne stille krav om bruk av lærlinger, og forbedring av ID-kortordningen.

(Statsministerens kontor, 13.01.15)

NHO: – Det må lønne seg å være en seriøs arbeidsgiver


– Skal vi vinne kampen mot arbeidslivskriminalitet må det lønne seg å være seriøs. Kontroll- og straffetiltak må treffe den useriøse delen av arbeidslivet, og ikke de seriøse aktørene, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund, i en kommentar til regjeringens strategiplan mot arbeidslivskriminalitet. Hun mener at alle har et eget ansvar for å få en slutt på alvorlig arbeidslivskriminalitet. - Det skal ikke være sosialt akseptert å benytte seg av svart arbeid.

(NHO, 14.01.15)

Fellesforbundet: - Bra med plan mot arbeidslivskriminalitet


Forbundssekretær Steinar Krogstad er glad for Regjeringens plan mot arbeidslivskriminalitet. - Bruk av lærlinger og kortere kontraktkjeder i offentlige kontrakter er bra forslag. Planen kunne bidratt til et mer seriøst arbeidsliv, men dessverre undergraves dette av at Regjeringen snart legger frem forslag om økt bruk av midlertidige stillinger, sier Krogstad.

(Fellesforbundet, 13.01.15)

Nyhetsbrev 1/15


Dette er blant sakene i årets første nyhetsbrev:

  • Fafo Østforum har fått tre nye medlemmer: Virke, KS og Norsk Tjenestemannslag
  • Fafo Østforum seminar 27. januar skal omhandle allmenngjøring og minstelønn 
  • Regjeringen legger i dag fram strategi mot arbeidslivskriminalitet

 

(Fafo Østforum 13.01.15)

Legger i dag fram strategi mot arbeidslivskriminalitet


Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson legger i dag kl 15.00 fram en ny strategi mot arbeidslivskriminalitet. LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil også være til stede.

(Arbeids- og sosialdepartementet, 13.01.15)

Fafo Østforum har ny webadresse


I forbindelse med at Fafo har fått nye nettsider, har også Fafo Østforum fått ny webadresse: www.fafooestforum.no. Fint hvis dere oppdaterer eventuell lenke til Fafo Østforum på deres egne hjemmesider. Vi arbeider nå med å lage ny layout og innhold på Fafo Østforums nettsider, som vil lanseres i løpet av første kvartal. I overgangsperioden vil det være litt problemer med brutte lenker og annet teknisk gruff, men vi jobber fortløpende med å rette opp dette.

(Fafo Østforum, 12.01.15)

Fafo Østforum: nye deltakere


Vi er glade for å kunne ønske Virke, KS og Norsk Tjenestemannslag velkommen som nye deltakere i Fafo Østforum. Som tidligere annonsert, har også NHO, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet blitt deltakere i 2015.

(Fafo Østforum, 12.01.15)

Ap mener regjeringen gir etter for Kjos


Regjeringen vurderer å endre regelverket slik at Norwegian kan bruke asiatiske kabinansatte på fly i Norge. Arbeiderpartiet mener det truer norske arbeidsplasser i luften. – Det åpner for sosial dumping, og regjeringen kan rasere luftfarten i Norge, sier Lise Christoffersen (Ap), medlem i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget til Dagens Næringsliv.

(Adresseavisen / NTB, 12.01.15)

Hvor vi er

Besøksadresse: Borggata 2B,
Grønland, Oslo.
Kart

Fafo Østforum

Prosjektleder og web-redaktør:
Anne Mette Ødegård

Prosjektmedarbeidere:
Alf Tore Bergsli og Tina Østberg

Kontakt redaksjonen: Epost

logo fafo 194x64

Postboks 2947 Tøyen, 0608 Oslo
Tlf: (+ 47) 22 08 86 00
Daglig leder: Tone Fløtten

Copyright © 2021 fafooestforum.no | Design: Alf Tore Bergsli, programmering: Ørnulf Bratlie