Nyheter

Siden oppdateres daglig. Bruk søkefunksjonen i høyre kolonne for å søke etter saker om bestemte emner.

Rekordmange arbeidsinnvandrere flytter fra Norge

(NRK Hordaland, 01.06.16)

Nedgangstidene her i landet har ført til stor arbeidsledighet blant utenlandske arbeidere. Utvandringen fra Norge var i fjor den største som noen gang er registrert, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Ryanair ville trukket seg uansett

(VG, 01.06.16)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) mener Ryanair ville ha trukket flybasen sin ut av Norge helt uavhengig av flypassasjeravgiften.Trond Giske (Ap) mener flyplassasjeravgiften ikke gavner miljøet og at den nå forkles som en avgift mot sosial dumping.

Ny samarbeidsavtale skal få flyktninger raskere ut i jobb

(NRK, 31.05.16)

I dag signerte partene i arbeidslivet avtalen sammen med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Hun forteller at avtalen sørger for at Nav blir koblet inn på et tidligere tidspunkt, i samarbeid med kommunene. Flyktningene skal få kartlagt sin kompetanse, at de blir kvalifisert tidligere og at de får norskopplæring.

Les hele avtalen (regjeringen.no)

Ordførere landet rundt skal kjempe for norske sjøfolk

(Fri Fagbevegelse, 31.05.16)

Kvæfjord kommunestyre har fulgt oppfordringen fra sjømannsorganisasjonene om å be regjeringen sette i gang et arbeid med å utrede muligheten for å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.

Kommentar: Rygge-saken er langt fra unik

(Bergens Tidende, 31.05.16)

- Da den danske arbeidsretten avgjorde at fagforeningen hadde rett på å forhandle om lønn i Danmark, besluttet Ryanair øyeblikkelig å stenge hele basen på Kastrup og Billund. Rygge-saken er langt fra unik. Den er bare Ryanairs modus operandi, skriver Mathias Fischer.

Hevder byggfirma betalte 55 kroner i timen

(Fri Fagbevegelse / Adresseavisen, 30.05.16)

Arbeidstilsynet mener et byggfirma i Trondheim står bak flere lovbrudd. Blant annet skal ansatte ha fått en lønn på ned mot 55 kroner timen. Firmaet nekter for påstandene. Selskapet har tre ganger de siste årene blitt bedt av Arbeidstilsynet om å stanse all aktivitet på grunn av påståtte lovbrudd.

EØS-midler til trepartssamarbeid og anstendig arbeid

(Fri Fagbevegelse, 30.05.16)

Onsdag skrev EU og Efta under på avtalen om de nye EØS-midlene. Nå er rammene klare. LO er svært fornøyd med videreføring av fondet for trepartssamarbeid og anstendig arbeid. I den nye utgaven har det kommet til et nytt område; arbeidslivskriminalitet.

EBA applauderer intensivering av kontroller

(bygg.no, 30.05.16)

Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg (EBA) i Agder er meget fornøyd med etablering av «Samarbeidssenteret mot arbeidsmarkedskriminalitet i Kristiansand», og deres storaksjon 26. mai 2016.

Innleid arbeidskraft: Noen er likere enn andre

(arbeidslivet.no, 30.05.16)

Likebehandling av innleid arbeidskraft har nå vært et lovkrav i tre år. En Fafo-gjennomgang finner klare tegn på framgang. Forskernes hovedkonklusjon I den nye Fafo-rapporten Sjatteringer av likhet, er forskernes hovedkonklusjon: alt tyder på at graden av likebehandling har økt. Regelverket har altså hatt innvirkning. Iallfall blant de store bemanningsyråene. For de mindre foretakene er imidlertid bildet mer ullent.

Én av tre lastebiler er norskregistrert

(ABC Nyheter, 29.05.16)

En tredel av alle lastebilene som krysset norskegrensen i første kvartal var norskregistrerte. De norske bilene er fortsatt dominerende, selv om de taper markedsandeler over tid. I tillegg til import og eksport, gjør EØS-reglene at utenlandske lastebiler kan kjøre gods internt i Norge, kalt kabotasje. Bransjen, fagbevegelsen og myndighetene i flere land opplever at dagens katbotasjeregler fører til sosial dumping.

UK-Norge vil forbli venner

(LO-kontoret i Brussel, 27.04.16)

Uansett utfallet av den britiske folkeavstemningen vil Storbritannia og Norge forbli gode venner, ifølge Europaminister Elisabeth Aspaker. Dersom landet forblir i EU vil Norge undersøke hvilke muligheter det er for å følge opp en del av den avtalen som Storbritannia har fått med EU når det gjelder verdien av barnetrygd som eksporteres til andre land.

Krev stans i samarbeid med polsk verft

(NRK Møre og Romsdal, 27.05.16)

Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) krev at Kleven verft avsluttar samarbeidet med eit polsk verft. Ein nordkoreansk arbeidar skal ha omkomt under sveising på eit Kleven-skip ved verftet. I følge ein dokumentar laga av mediehuset Vice skal mannen ha jobba saman med fleire andre nordkoreanarar under svært dårlege arbeidsforhold.