Skip to main content
 

Flere tar til orde for å gjeninnføre krav om mesterbrev for å få starte håndverksbedrift

19. august 2022

30.000 kroner i aksjekapital er det eneste kravet som stilles for å starte en håndverksbedrift. Den lave inngangsbilletten er ikke bare en gavepakke til kriminelle og useriøse aktører, men det bidrar også til å undergrave respekt, anseelse og rekruttering til yrkesfagene, mener en rekke bransjeaktører.

Mesterbrevnemnda var vertskap for en paneldebatt på Arendalsuka, og reiste der spørsmålet om mesterkvalifikasjonen kan være et virkemiddel for å sikre et kompetent og seriøst arbeidsliv i håndverksfagene – slik det er i Tyskland, Østerrike og flere andre europeiske land.

Forslaget om krav til mesterbrev falt i god jord hos LO-sekretær Trude Tinnlund, selv om hun ikke ville konkludere over bordet.

Byggenæringens Landsforeningen (BNL) har også drøftet spørsmålet, men kommet til en annen konklusjon om hva som er det mest farbare farvannet for å stille seriøsitetskrav. Jørgen Leegaard i BNL mener det er mer realistisk å få gjennom kompetansekrav til de konkrete oppgavene som håndverksbedriftene skal utføre, enn til å starte selve bedriften.

Les hele saken: – For lett å starte håndverksbedrift (Maleren, 19.08.22)

 
Nyhet