Skip to main content
 

Stortinget ønsker seriøse arbeidsforhold i luftfarten

01. mars 2024

Torsdag denne uken behandlet Stortinget et representantforslag om bedring av arbeidsvilkår i luftfartsbransjen. Det synes å være enighet om å sikre et ryddig og seriøst arbeidsliv for flyvende personell, men uenighet om hvilken medisin som skal brukes.

Forslagstillerne fra SV viser til medieoppslag som viser uholdbare arbeidsforhold for flygere og kabinansatte i norsk luftfart. Særlig er det et stort press på arbeidstid.

I forslaget ber de blant annet regjeringen om å utrede en sak om å innføre krav om at utenlandske flyselskap som opererer i Norge må følge norsk arbeidsregelverk, på linje med det franske regelverket Decree 2006.

Forslagstillerne ønsker at regjeringen starter en gjennomgang av regelverket med sikte på å styrke arbeidslivsreglene til å tilsvare arbeidsmiljølovens regler, særlig med hensyn til arbeidstid og pauser.

De ber også regjeringen om å komme tilbake til Stortinget sak om Luftfartstilsynets kapasitet til å gjennomføre tilstrekkelige tilsyn, også med flernasjonale selskap som har en norsk avdeling.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) understreket at han enig i målet, men tror ikke en innføring av et regelverk tilsvarende det franske vil løse utfordringene. Nygård viser også til at det er bevilget 1,5 millioner kroner ekstra til Luftfartstilsynet for å styrke arbeidet med å følge opp arbeidsmiljølovgivningen i norsk luftfart.

Nyhet