Skip to main content
 

Slik er partienes yrkesfagløfter

31. august 2021

Arbeiderpartiet lar seg inspirere av Oslo kommunes yrkesfagstrategi, men det er mange partier som har tilsvarende tanker i hodet. Ideen med å i større grad kreve lærlinger i anbud støttes av mange konkurrerende partier.

Det var i 2016 at Oslo-byrådet lanserte sin strategi Yrkesveien, som baserer seg på sju hovedpunkter og mange underpunkter. Bakteppet er at Oslo har vært en by som har slitt med relativt svak søkning til yrkesfag, som kommunen mener blant annet har sammenheng med samfunnstrender som økt arbeidsinnvandring, automatisering og akademisering.

Ideen med å i større grad kreve lærlinger i anbud støttes av mange partier:

  • SP vil opprettholde kravet om at både norske og utenlandske bedrifter må ha lærlinger for å vinne offentlige oppdrag når det gjelder tjenester og bygg- og anleggskontrakter i bransjer med særlig behov for læreplasser.
  • Rødt vil at bedrifter som leverer til det offentlige skal ha lærlinger, både i bedriften og på kontrakter som inngås.
  • MDG vil bruke offentlige anskaffelser til å fremme et seriøst arbeidsliv, blant annet ved å stille krav til tariffavtale, lærlingkontrakter og kvalitet.
  • Høyre vil videreutvikle lærlingkravet for offentlige innkjøp, kreve bruk av lærlinger i alle offentlige byggeprosesser.

Les hele saken: Slik er partienes yrkesfagløfter (FriFagbevegelse, 31.08.21)

 

 
Nyhet