Skip to main content
 

Sjømatbedriftene ber regjeringen endre arbeidstidsreglene for sjømatindustrien

03. mars 2025

Sjømatbedriftene ber regjeringen om å gi sjømatindustrien et unntak fra arbeidstidsordningene i høysesong. Det ønskes for å tilpasse arbeidsmiljøloven til sesongvariasjonene i næringen, spesielt i forbindelse med vinterfisket fra januar til april, hvor behovet for ekstra arbeidskraft er størst.

– Arbeidsmiljøloven er ikke tilpasset de sesongpregete utfordringene sjømatindustrien står overfor, og dette fører til at mange bedrifter blir tvunget til å bryte loven, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson.

Sjømatindustrien er sterkt preget av sesongvariasjoner, og de største utfordringene oppstår under vinterfisket, hvor det er et enormt behov for arbeidskraft for å håndtere fangsten på en forsvarlig måte. Eriksson mener dagens arbeidstidsbestemmelser i arbeidsmiljøloven ikke tar høyde for den spesifikke situasjonen, noe som gjør det vanskelig å overholde loven uten å sette mattryggheten i fare.

– Når fangsten kommer til kai, er det ikke noe valg annet enn å håndtere fisken med én gang. Dette er matvareproduksjon, og for å gjøre dette på en trygg måte, må vi ha fleksible arbeidstidsordninger, sier Eriksson.

Han mener en slik tilpasning ikke bare vil øke bedriftenes fleksibilitet, men også gi de ansatte trygghet og forutsigbarhet, og understreker at endringene bør skje i tett samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte.

Nyhet