Skip to main content
 

Sesongarbeiderne plukket jordbær hele sommeren – sjokkert over det norske landbruket

04. oktober 2024

Chaya dro fra barna i Kambodsja for å tjene penger i norske jordbæråkre. Det skulle hun angre på. På den første lønnsslippen hennes sto det 0 kroner. Chaya sier redningen for dem ble et kollektivt ansvar noen campinggjester tok.

Årsaken til den manglende utbetalingen var at et forskudd på 1000 kroner og flybilletten til og fra Kambodsja, samt skatt, var trukket.

– Vi kommer fra Kambodsja, et av verdens fattigste land, til et av verdens rikeste. Jeg trodde vi skulle bli behandlet skikkelig, sier hun.

Chaya sier hun aldri vil jobbe i norsk landbruk igjen. Hun vil heller ikke anbefale det til andre i hjemlandet. Og årsaken er ikke bare skuffelsen over to lange måneder uten lønnsutbetaling.

– Nei, det var dårlige forhold der vi plukket jordbær. De mobile toalettene var ofte grisete og manglet både papir og vann. Det var ikke mulighet til å fylle på drikkeflaskene i løpet av arbeidsdagen.

Hun forteller at det heller ikke var pauserom og viser oss bilder av sesongarbeidere fra Vietnam som sitter på huk i en gjørmete åker og spiser lunsjen sin.

– Vi hadde ingen steder å gå når det regnet eller vi skulle vaske oss. Jeg prøvde flere ganger å klage på at det var uhygieniske forhold.

Faglig sekretær Endre Lie i Fellesforbundet er ikke overrasket over forholdene kambodsjanerne beskriver.

– Jeg blir dessverre ikke sjokkert av å høre dette. Det er antakelig mørketall og flere lignende historier, sier han.

Lie forteller at sesongarbeidere i norsk landbruk ofte er sårbare mennesker fra fattige land i Asia.

Så lenge minstelønna er så lav og kroneverdien liten, er det liten interesse for sesongarbeid i Norge for europeere. Derfor må bøndene hente folk langveis fra, forteller Lie.

Nyhet