Skip to main content
 

Sårbare migranter i jordbrukssektoren: – Regelverket bidrar til utnyttelse

28. september 2021

– I sommer har Caritas Norge blitt kontaktet av flere utenlandske arbeidstakere som får sine rettigheter tråkket på, og som har behov for hjelp. Med dagens regelverk er det dessverre lite man kan gjøre,skriver Anna-Sofie Ekendahl-Dreyer, teamkoordinator for arbeidsinnvandring, Caritas Norge.

Utdrag fra innlegget:

– Sesongarbeidere som kommer fra land utenfor EU og EØS må søke og få godkjent oppholdstillatelse før de kommer hit. For å søke må vedkommende ha et konkret tilbud om fulltidsjobb fra en arbeidsgiver, i tillegg til at de må betale et søknadsgebyr på 6300 kroner. Innvilget oppholdstillatelse knytter arbeidstakeren til arbeidsgiveren, og det spesifikke jobbtilbud som ble sendt inn med søknaden. Det er kun hos denne arbeidsgiver, og ingen andre, vedkommende har lov til å jobbe for.

– For å kunne bytte må en ny søknad om oppholdstillatelse behandles av UDI, og gebyret må betales på nytt. Det koster dermed hver enkelt arbeidstaker 6300 kroner å komme seg ut av utnyttelsesforholdet. De pengene er det ingen som har.

Les hele innlegget: – Regelverket bidrar til utnyttelse (Nationen, 28.09.21)

 
Nyhet