Skip to main content
 

Samfunnsøkonom-kritikk mot anskaffelsesreglene – burde hatt annen målsetting

09. februar 2022

Anskaffelsesregelverket gir ikke alltid forutsetninger for å utnytte konkurransemekanismens potensial til lavere priser og høyere kvalitet. Det fastslår nordiske samfunnsøkonomer i en fersk rapport.

Rapporten «Konjukturrådets rapport 2022: Offentlig upphandling – i gränslandet mellan ekonomi och juridik» er skrevet av forskere ved SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle).

I rapporten retter de også kritikk mot regelverket: En formålstjenlig anskaffelseslovgivning burde ha som mål å sikre innbyggernes og skattebetalernes interesser gjennom å tillate offentlig sektor å gjøre en god handel.  Slik er det ikke i dag.

På spørsmål om anskaffelsesregelverket gir forutsetninger for å utnytte konkurransemekanismens potensial til lavere priser og høyere kvalitet – dvs. mest verdi for pengene – er forskernes svar nei, ikke alltid.

Dessuten er det en tendens til at anskaffelsene blir færre og større. Det indikerer, heter det i rapporten, at oppmerksomheten mer er rettet på administrative samordningsgevinster snarere enn på økt deltakelse fra små og mellomstore foretak.

Les hele saken: Samfunnsøkonom-kritikk mot anskaffelsesreglene – burde hatt annen målsetting (Anbud365, 09.02.22)

 
Nyhet