Skip to main content
 

Revurderer regelendringer for utenlandske praktikanter til det danske landbruket

04. april 2024

Etter kritikk fra 3F, skal Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) revurdere en varslet og omfattende endring av reglene for utenlandske praktikanter i jordbruket.

Fra 1. april skulle arbeidsgivere i det danske landbruket i utgangspunktet få tilgang på så mange utenlandske praktikanter de måtte ønske seg.

Dette meldte SIRI til partene i landbruket 25. mars. Regelendringen møtte hard kritikk fra 3F. SIRI skal derfor revurdere endringen, som nå er satt på vent.

Inntil i dag har reglene vært at de faglige utvalgene innenfor landbruk og gartneri har vurdert om et landbruk eller gartneri er egnet til å utdanne lærlinger og utenlandske praktikanter, og i så fall hvor mange lærlinger og praktikanter det enkelte landbruk eller gartneri har kapasitet til å lære opp.

SIRI ville endre praksisen, slik at godkjente læreplasser kunne få så mange utenlandske praktikanter de ønsker seg, uavhengig av kapasitet.

Den Grønne Gruppe i 3F, som blant annet organiserer arbeidstakere på gårder og gartnerier, er bekymret for at endringen vil åpne en lasteport for billig, utenlandsk arbeidskraft til landbruket og gartneryrket.

– Det er en direkte vei mot mer misbruk, sosial dumping og lønnspress, sier gruppeformann Allan Busk, som ikke ser noen grunn til å endre dagens regler.

Ifølge 3Fs overenskomst med arbeidsgiverforeningen GLS-A, skal en utenlandsk praktikant fra 1. mars 2023 ha en månedslønn på knappe 11 838 danske kroner, eller 74 kroner i timen før skatt i de første seks av maksimalt 18 måneder i praksis.

Nyhet