Skip to main content
 

Regjeringen legger opp til en mer aktiv Europapolitikk og et større handlingsrom

19. oktober 2021

Regjeringen skal satse mer på handlingsrommet i EØS-avtalen, som den anser kan utnyttes på en bedre måte. Der er det politikerne som mener at man har mer å gå på, mens bokstavtro jurister mener at handlingsrommet er trangere enn et prøverom på Dressmann, skriver LO kontoret i Brussel.

EØS-avtalen skal utredes. Det står i Hurdalsplattformen som er grunnlaget for regjeringens politikk. Det betyr at man skal se på avtaler som nærliggende land utenfor EU har inngått. Siden det ikke står eksplisitt i avtalen menes det Sveits som har en slags "EØS-light"-avtale som de nærmest er i ferd med å skli ut av. Det andre landet er Storbritannia som har sin brexit-avtale og som man er uenige om hvilken effekt har hatt så langt.

EØS-avtalen er også en rekke enkeltsaker som skal godkjennes fra norsk side, og den nye regjeringen har innvendinger både på energisiden som  samferdselssiden for ikke å snakke om arbeidslivet, alle viktige for norsk LO.

Advokatfirmaet BAHR har gått igjennom Hurdalsplattformen og skrevet en sak om hva som anses som EØS relevant. Hurdalsplattformen: betyr mindre EØS, mer EØS-rett?

Les hele saken: Dette er Hurdal/EØS-plattformen (LO Brussel, 19.10.21)

 
Nyhet