Skip to main content
 

Norsk rederi hjalp russerne etter krigsutbruddet

20. juni 2024

I midten av mai ble det kjent at Nederland stengte landets viktigste fiskerihavn, Eemshaven, for alle landinger fra russiske skip. Etter at russerne ble stengt ute overtok imidlertid et norsk rederi transporten av den russiske fisken. Båten som gikk til Nederland hadde flere russere om bord.

Rederiet har i flere år handlet med russerne, og økte blant annet omsetningen fra 557 millioner kroner i 2021 til 883 millioner i 2022. Resultatet ble i samme periode doblet fra 66 til 127 millioner kroner.

– Norske myndigheter har ikke innført noen restriksjoner på handel med russisk fisk, så vi forholder oss til de gjeldende reglene, sier Tormod Bo Fossmark, daglig leder i rederiet Silver Sea As.

Norge har fulgt EUs sanksjoner og restriksjoner mot Russland, men ikke foreslått noe konkret forbud med å handle med Russland. Samtidig har norsk myndigheter vært tydelig på at de anbefaler minst mulig handel.

Tor Arne Borge i Kystrederiene er bevisst denne problemstillingen, men påpeker at det er mangel på norske sjøfolk, og at det har vært stort behov for utenlandsk arbeidskraft. Derfor har en del norske rederier hatt lang tradisjon for å bruke både russiske og ukrainske sjøfolk.

Nyhet