Skip to main content
 

Når hele verden trenger arbeidskraft – hvordan få folk til å velge nordområdene?

06. juni 2024

Nord-Norge nord for polarsirkelen skriker etter arbeidskraft. Men det gjør også resten av landet, og verden. Så hvordan få folk nordover? Hvordan styrke nordområdene på arbeidsmarkedet? Dette var ett av mange tema under Arctic Congress Bodø 2024.

Her møttes nær 1.500 forskere fra hele Arktis, og store deler av verden, for å snakke om, debattere og bygge nye forskningsallianser, og søke svar om det å leve, bo og jobbe i Arktis.

– Mer enn tjue prosent av bedriftene i nordområdene melder om problemer med å få tak i folk med riktig kompetanse. Dette utgjør over seks tusen stillinger, sier moderator og ph.d.-student Maja Wolland Blomberg ved Nord universitet, idet paneldebatten «How can we strengthen the workforce in Northen Norway» igangsettes på Kraft-senteret i Bodø denne siste maidagen i 2024.

I paneldebatten sa Mads Quist Fredriksen fra Arktisk økonomisk råd at han hører de samme problemene til og med i folkerike Kina.

– Jeg var i Kina for en måned siden og der spurte jeg om deres behov for arbeidskraft. De trenger også folk, for urbaniseringen er global. Det skjer over alt, sier han.

Fredriksen tror immigrasjon er noe av løsningen.

– Vi må kanskje seg oss om utenfor EU, men jeg vet ikke om det er ønskelig.

Nyhet