Skip to main content
 

Nå er det mulig å reversere sosial dumping, mener LO

13. mai 2022

Lønnsnivået sank i flere yrker etter arbeidsinnvandringen begynte i 2004. – Konjunkturoppgangen gjør det mulig å reversere sosial dumping, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun møtte pressen til et seminar om norsk økonomi et par dager før regjeringen la fram sitt reviderte nasjonalbudsjett.

roger bjoernstadSjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, viste i sin gjennomgang av norsk økonomi at den store arbeidsinnvandringen som begynte med EU-utvidelsen i 2004, førte til at utenlandsk arbeidskraft fortrengte norsk arbeidskraft i den delen av arbeidslivet med de laveste kravene til kompetanse.

Både Bjørnstad og Hessen Følsvik understrekte at de ikke hadde noe imot at utenlandsk arbeidskraft kom til Norge for å jobbe, men de måtte få anstendig betalt med norske lønns- og arbeidsvilkår.

Han viser til en rapport fra Sosial Analyse fra 2016. Rapporten konkluderte med at lønnsnivået i industrien, varehandelen, utleie av arbeidskraft, bygg og anlegg, jordbruk, servering og overnatting og transport, sank. De utenlandske arbeidstakerne hadde 15 prosent lavere inntekt enn norskfødte arbeidstakere.

Les hele saken: Nå er det mulig å reversere sosial dumping, mener LO (FriFagbevegelse, 13.05.22)

 
Nyhet