Skip to main content
 

Mange polske arbeidsinnvandrere står uten sikkerhetsnett

23. februar 2024

Andrzej Gorecki har vært sykmeldt i to og en halv måned, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.

Språkproblemer, begrenset datakunnskap og dårlig kjennskap til norsk forvaltning og regler rundt sykefravær og sykepenger kompliserer det hele for utlendinger som jobber i landet.

– Jeg forsøkte å lære meg norsk, men det var dyrt og grammatikken var så vanskelig så jeg ga opp, sier han på polsk til Sykepleien.

Zoja Ghimire oversetter og legger til:

– Det er bare flyktninger som får gratis norskkurs. Ikke arbeidsinnvandrere.

Ghimire jobber hos stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet (Mia) i Oslo og kommer selv fra Polen. Hun har en master i psykologi og er prosjektleder for «Polski Dialog», hvor polske innvandrere kan få hjelp til å navigere i det norske byråkratiet av tjenester. Hun er også medlem av Helsedirektoratets fagråd for innvandrerhelse.

Andrzej Gorecki kontaktet henne like før jul fordi han ikke forsto hvorfor han ikke fikk sykepengene han mener han har krav på etter å ha vært sykmeldt siden oktober. Han trengte noen til å hjelpe seg med å kontakte Nav.

Zoja Ghimire sier dette er et typisk eksempel på saker polakker kommer til henne med.

– De kommer når de får problemer med helsa og jobben og ikke klarer å navigere i Nav-systemet.

Sakene hun hjelper til med, handler ofte om at arbeidsgivere bestrider sykmeldingen, eller som her, at noe ikke stemmer med sykmeldingen.

– Det er også veldig typisk at Nav eller arbeidsgiver skylder på andre når noe ikke stemmer i dokumentasjonen som kreves for å få sykepenger, sier hun.

Nyhet