Skip to main content
 

Lokal jordbærbonde får 1,5 millioner av skattebetalerne

26. juni 2024

– Helge Pettersen, Søgne i Kristiansand, klager på at ungdom ikke gidder å jobbe. Jordbærbonden har sikkert rett i at det ikke står en kø av ungdommer som har lyst til å konkurrere med polakker og vietnamesere om å jobbe med å plukke bær, skriver Gunnar Stavrum, som mener løsningen er å tilby lønn og ordninger som gjør plukkejobben attraktiv for norsk ungdom.

Utdrag fra kommentaren:

Til nå i år har kiloprisen på jordbær vært oppe i 200 kroner, og plukkearbeidet utføres stort sett av midlertidige sesongarbeidere fra eksempelvis Polen og Vietnam.

Jordbruket er en av få næringer som både får lov til å ha sesongarbeidere, og å hente dem utenfra EØS-området. Andre som vil gjøre noe tilsvarende får raskt beskyldninger for å drive med sosial dumping – altså å hente folk som er villige til å jobbe billigere enn nordmenn.

Hva er løsningen på at så få ungdommer angivelig vil ha sommerjobb? Vel, det normale for andre arbeidsgivere er å tilby lønn og ordninger som gjør jobben attraktiv nok til å få søkere.

Men det gjør vel jordbærene dyrere, vil noen innvende?

Ja, kanskje det – men i så fall er det den reelle prisen på jordbærene hvis ungdommene skal betales ordentlig.

 

Se også saken:

En av Norges største jordbærbønder slår tilbake mot «millionær på statsstøtte»

– Jeg synes det blir mobbing, sier Simen Andreas Myhrene – en av landets største jordbærbønder.
Han viser til sjefredaktør Gunnar Stavrums kommentar om jordbærbønder som er millionærer på statsstøtte. (Nettavisen, 29.06.24) 

Nyhet