EØS-utvalget anbefaler blant annet:
- At Norge bør ha en klar strategi for å sikre ønsket og nødvendig rekruttering av arbeidskraft fra EØS-området til Norge framover, og iverksette tiltak for å sikre nasjonal rekruttering og kompetansebygging.
- At tiltak for å sikre et organisert arbeidsliv og bekjempe a-krim og sosial dumping må videreføres og styrkes der det er nødvendig.
Krogstad, som er tidligere nestleder i Fellesforbundet, forteller at bakgrunnen for at de ønsket en EØS-utredning var at det i Fellesforbundet ofte har vært debatt om alternative løsninger til EØS-avtalen, istedenfor hvordan fagbevegelsen skulle forholde seg innenfor rammene til EØS, for at deres interesser best skulle bli ivaretatt.
– Det utredninga har slått fast, er at alternative handelsavtaler ikke er realistiske. Jeg mener da at debatten innad i fagbevegelsen om alternative avtaler dermed kan avsluttes, og vi kan ha en mye mer fruktbar debatt om hvordan vi forholder oss til direktivene, den påvirkningen EU har på oss, og hvordan vi kan påvirke EU best mulig, sier Krogstad.
Men at det nå skal råde ro og enighet i rekkene, er det ikke alle som er like sikre på.
– Det er ikke uventa at Steinar Krogstad tar den tilnærminga til debatten, men den er ikke parkert fordi utvalget har levert sin innstilling.
Det sier Ståle Knoff Johansen. Han er konserntillitsvalgt i Aker, og en av dem som har kjempet for at Fellesforbundet må se etter alternativer til EØS-avtalen.