Skip to main content
 

LO: – Innleieforbudet er et eksempel på at handlingsrommet i EØS-avtalen er større enn mange tror

29. august 2024

LO har vedtatt sin uttalelse til innstillingen fra det såkalte Eldring-utvalget, som utredet erfaringene med EØS-avtalen. Konklusjonen er at EØS-forpliktelsene overoppfylles på enkelte politikkområder i Norge, delvis grunnet rettslig usikkerhet.

– For å være sikre, legges det derfor inn en sikkerhetsmargin i den nasjonale politikken som reduserer muligheten for legitim politisk kamp. Det igjen kan svekke den norske modellen, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.

Han mener det har ført til en redsel for å gjøre feil.

– Men de siste årene har vi blitt mer fremoverlent i rollen vår, sier LOs Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Som eksempel trekker han fram at alle nå er enige om at seriøsitetsbestemmelsene ved offentlig innkjøp er «innenfor».

– Men mange var veldig forsiktig da kravene opprinnelig kom. Gradvis har behovet for å være overforsiktig gått bort, sier Krogstad.

Eldring-utvalget fremhever viktigheten av å ha god kunnskap, ikke bare om regelverket, men også hvordan det praktiseres.

• LO advarer i uttalelsen mot en praksis som innebærer mindre handlingsrom enn hos EU-landene selv.

• LO støtter utredningens påpekning av viktigheten av tiltak for å sikre et organisert arbeidsliv, bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Inn- og utleieregler er et godt eksempel på en stor variasjon av nasjonalt regelverk og at nasjonale tilpasningsbehov i en rekke EU-land er en naturlig del av EU-samarbeidet, mener Krogstad.

LO peker på at arbeidsmigrasjon er et viktig område: «Fri bevegelse av arbeidskraft må derfor balanseres med hensynet til å opprettholde og videreutvikle våre nasjonale arbeidslivsmodeller og standarder», skriver LO i høringssvaret.

 

Høring – NOU 2024:7 Norge og EØS: Utvikling og erfaringer

Utredningen ble sendt på høring 15. mai 2024, med høringsfrist 1. september 2024. Alle Høringsdokumenter finner du her (Utenriksdepartementet)

Nyhet