Skip to main content
 

Litauere i norge: Utenlandsk arbeidskraft holder hjulene i gang i Båtsfjord

14. oktober 2023

To av tre litauere vurdere å flytte hjem, ifølge en ny undersøkelse. I den lille kommunen Båtsfjord håper de at litauerne er kommet for å bli.

Over halvparten av de 100 ansatte på på fiskeforedlingsbedriften Båtsfjordbruket er utenlandske statsborgere. Mange av dem er litauere.

– Det er viktig for oss å ha helårsarbeidsplasser. Mange fiskeforedlingsbedrifter sørover lever av sesongarbeidskraft. Det blir det ikke noe godt samfunn av, sier daglig leder Ketil Pettersen.

Av 2200 innbyggere i Båtsfjord kommune er hele 285 av dem fra Litauen. Totalt bor det nesten 50 000 litauere i Norge. Mange av dem kom da finanskrisa i 2008 rammet landet hardt.

Arbeidskraftmyndigheten i Litauen, det som tilsvarer Nav i Norge, har i sommer gjennomført en spørreundersøkelse blant litauere som bor utenfor hjemlandet.

Det er flest litauere i Norge som vil reise hjem, sammenlignet med de andre landene i undersøkelsen, og tall fra norske utlendingsmyndigheter viser at det også er i ferd med å skje. I andre kvartal i år flyttet 1310 litauere fra Norge.

I 2015 var gjennomsnittslønna i Litauen 65 prosent av norske lønninger. Nå har forskjellen blitt mindre, men fortsatt er litauisk lønn i gjennomsnitt 80 prosent av norsk lønn. Den svake norske krona har gjort at norsk lønn blir mindre verdt i Litauen hvor valutaen er euro.

 

Nyhet