Skip to main content
 

Kronikk: – Hva har åtte år med Erna Solberg hatt å si for norsk arbeidsliv?

08. september 2021

Deler av norsk arbeidsliv er i forvitring. Men er det Ernas feil, og kan valget endre noe? Spørsmålet er kanskje ikke så mye hva Erna Solberg har gjort, men hva hun ikke har gjort for norsk arbeidsliv, skriver Isak Lekve arbeidslivssosiolog og ansatt i stiftelsen De Facto: Kunnskapssenter for fagorganisert.

Utdrag fra kronikken:

 – Forvitringen av det strukturelle maktgrunnlaget til arbeidstakersiden er knyttet til særlig tre overordnede tendenser. En internasjonalisering av arbeidslivet, en reorganisering av ledelse og-selskapsstrukturer og en prekarisering av tilknytningsformene. I hvilken grad har disse endringene noe med Erna Solberg og hennes regjering å gjøre? Og hvor mye av endringene har skjedd på hennes vakt?

– Mitt første svar på den borgerlige regjeringens ansvar for det nye arbeidslivet er da faktisk: Overraskende lite.

– Internasjonaliseringen har pågått sakte, men sikkert fra lenge før Solberg. Det er ti og femten år siden forskningsinstituttet Fafos Polonia-studier om arbeids- og levekår for polske arbeidsinnvandrere i Oslo. Det er over ti år siden de første studiene viste hvordan fagforeningene særlig i byggebransjen, til tross for en del utvalgte suksesshistorier, i hovedsak slet med å organisere østeuropeerne. Det er altså ingen tvil om at dette startet før 2013.

– I spørsmålet om prekarisering har det skjedd ting under Solbergs regjering. Men både bemanningsbransjen og nullprosentkontrakter dukket opp før Solberg. Og endringen i arbeidsmiljøloven – som fagbevegelsen mobiliserte massivt mot i 2015 – ser ut til å ha fått små konsekvenser.

–  Selv om regjeringen Solberg kanskje ikke gjør så mye aktivt for å fremme de trendene jeg har pekt på – så gjør de heller ikke så fryktelig mye for å hindre dem. Hun kalte det selv sitt største politiske nederlag da opposisjonen med Kristelig folkeparti, den gang før de var i regjering, vedtok begrensninger på innleie av arbeidskraft. Det sier også noe.

– For politikk er å ville.

 

Le hele kronikken: Hva har åtte år med Erna Solberg hatt å si for norsk arbeidsliv? (forskning.no, 08.09.21)

 

Friberg, Jon Horgen og Line Eldring (2011), Polonia i Oslo 2010. Mobilitet, arbeid og levekår blant polakker i hovedstaden. Fafo-rapport 2011:27

Friberg, Jon Horgen og Guri Tyldum, red. Med bidrag av Line Eldring, Joanna Napierala og Paulina Trevena (2007), Polonia i Oslo. En studie av arbeids- og levekår blant polakker i hovedstadsområdet. Fafo-rapport 2007:27

 
Nyhet