Skip to main content
 

Kronikk: – En norsk modell for vår tid

05. oktober 2021

Kronikk av Fafo-forsker Jon Erik Dølvik i Klassekampen 28. september.

– I Klassekampen 17. august skrev jeg en kronikk om bemanningsbransjen i Sverige og Norge. Knut Øygard i Fellesforbundet har kommet med et konstruktivt svar 25. august.

– Til hans innlegg vil jeg legge til følgende 1) De uryddige forholdene i utleiebransjen er symptom på en bredere utvikling, hvor økt utskilling av arbeidsoppgaver har resultert i flere uoversiktlige arbeidsforhold hvor arbeidstakerne ofte «faller imellom» i regelverket. 2) For å tette slike hull vil utvikling av nye regulerings- og håndhevingsformer via parts- og avtalesystemet trolig være mer fleksibelt, treffsikkert og i tråd med den nordiske  modellen, enn venstresidens rop om lovforbud. 3) For å styrke avtalesystemet på dette feltet må arbeidsgiversiden ta modellen mer på alvor og gjøre sitt for å øke avtaledekningen. Et første skritt kunne være å lære av sine nordiske feller, hvor medlemsbedriftene er forpliktet til å  følge organisasjonenes avtaler og avtaledekningen dermed er langt høyere enn i Norge.

Les hele kronikken på fafo.no der den gjengis med tillatelse: En norsk modell for vår tid (Fafo / Klassekampen, 28.09.21)

 
Nyhet