Skip to main content
 

Kommentar: – Er det kriminelt å være useriøs?

20. januar 2023

– Regjeringen har lagt frem et forslag som skal bekjempe useriøse bedrifter. Men kriteriene for å være seriøs fremstår omtrent like objektive som i Miss Universe: Aftenkjole, svømmedrakt og personlighetsintervju, skriver Tore Frellumstad, advokat i Abelia.

Han er kritisk til at man i rapporten fra Nasjonalt tverrfaglig analyse- og etterretningssenter (NTAES) slår leverandører som er mistenkte for straffbare forhold, i hartkorn med de som er rettskraftig dømt.

Regjeringens foreslår innleieforbud, men forslaget unntar innleie av rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse og ekspertise. Frellumstad mener at segregeringen mellom bransjer gir inntrykk av at utleie av helsepersonell er useriøst samtidig som utleie av spesialkompetanse seriøst.

Anskaffelsesforskriften begrenser muligheten leverandørene av bygge- og anleggsarbeider samt renholdstjenester til å ha mer enn to ledd i leverandørkjeden, og Frellum skriver at «Narrativet er at underleverandører er useriøse, og at leverandører som benytter underleverandører derfor også er useriøse».

Nyhet