Skip to main content
 

– Jordbæra er modne og arbeiderne sitter fortsatt i Vietnam

11. juni 2024

– Vi må gjøre noe med arbeidskrafttilgangen. Nå! Jordbæra er moden. Det er per i dag stor mangel på sesongarbeidskraft og proppen sitter enten i regelverket rundt arbeidskraft eller hvordan UDI tolker det!, sa Hans Jørgen Olsen Røren i et innlegg til Norges Bondelags representantskap.

Utdrag fra innlegget:

– Norges Bondelag jobbet intenst med å sikre arbeidskraft under pandemien, og fikk til gode løsninger i godt samarbeid med myndighetene. I dag er situasjonen tilsvarende kritisk, men årsaken til problemene er annerledes. Mange østeuropeere som tidligere kom for å arbeide her i landet, tar ikke lenger arbeid i Norge. Vi er derfor enda mer avhengig av arbeidstakere fra tredjeland, og særlig fra Vietnam og Filipinene. Norsk arbeidskraft rekrutteres der dette er mulig, blant annet ved bistand fra NAV, men det er ikke tilstrekkelig. Og i de fleste tilfeller er dessverre ikke den arbeidskrafta særlig effektiv heller…

– På grunn av bemanningsreformen og endringer i Arbeidsmiljøloven, som i hovedregel krever direkte og faste ansettelser, er alternativet sesongarbeidstakere fra tredjeland svært krevende.

– Jeg kunne også holdt et tilsvarende innlegg om at UDI må få til en raskere saksbehandling. De gir seg selv 4 måneders behandlingstid, men klarer ikke overholde det. Bønder som har sendt inn søknad i desember og januar om å få inn sesongarbeidere har ennå ikke fått svar!

Nyhet