Skip to main content
 

– Jo større byen er, desto mer tolerante blir innbyggerne

22. august 2024

– Dette kan vi lære om toleranse fra et islamsk kongedømme i middelalderen. Byen Córdoba og kongedømme under ett skilte seg ut ved at det tilsynelatende klarte noe som nesten var en mirakuløs bragd for en sivilisasjon: At svært forskjellige folkegrupper levde på samme sted, relativt fredelig, i lang tid, skriver forfatter og filosof Roman Krznaric, i en ny bok.

I denne artikkelen kan du lese et utdrag fra Roman Krznarics nye bok på norsk, “Historie for fremtiden – inspirasjon fra fortiden for å løse vår tids utfordringer”, utgitt på Res Publica. Forlaget og Agenda Magasin er del av samme selskap.

Vi er en art som flytter på oss. Helt siden Homo sapiens foretok de første reisene ut av Afrika mot Midtøsten for over 50 000 år siden, har vi vært et folk på flyttefot.

Siden 1960-årene har nivået av migrasjon internasjonalt vært overraskende konstant på rundt 3 prosent av befolkningen. Det tallet er raskt i ferd med å bli utdatert.

I dag er omtrent 280 millioner mennesker på flyttefot, og av disse er 35 millioner flyktninger som er tvunget til å forlate sitt hjemland på grunn av forfølgelse eller krig.

Når antallet mennesker på flyttefot vokser, vil de sosiale konsekvensene bli mer omfattende. Innvandringsmotstanden øker kraftig i mange land, høyreradikale partier og media nører opp under fremmedfrykten og utnytter frykten for at innvandrere «stjeler jobbene våre» og «truer vår måte å leve på».

Slik forfølgelse er også rettet mot innbyggere med innvandrerbakgrunn, selv om familien kanskje har kommet for flere generasjoner siden. Ikke noe av dette vil stoppe migrasjonen når miljøkrisene rammer, automatisering tvinger folk til å søke jobb nye steder, og noen rike land aktivt søker flere innvandrere for å forsterke arbeidsstokken fordi befolkningen blir eldre og til og med mindre.

Nyhet