I norsk sammenheng handler sosial dumping om arbeidstakere som har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er normalt for samme type arbeid. Utenlandske arbeidere som jobber i Norge, men som ikke er omfattet av norske tariffavtaler, er en utsatt gruppe.
OSA-inspektørene vektlegger viktigheten av at forbundet gjennomfører egne tilsyn. Mens Sjøfartstilsynet kontrollerer det maritime mannskapet, defineres ikke alle som sjømenn, og om ikke Arbeidstilsynet er til stede, sjekkes ikke alle arbeiderne.
– Det er en veldig gråsone, og derfor ekstra viktig at vi er der ute, følger med og melder fra. Vi har ikke stor myndighet eller mye vi kan gjøre der og da, men vi kan hvert fall kartlegge, forklarer inspektørene.
De senere årene er det spesielt én ting de merker er blitt en større utfordring og oppgave for dem: Å lære bedriftene om hvilken tolkning som gjelder for bruk av utenlandsk personell.
Bedriftene er unntatt prinsippet om likebehandling av utenlandsk personell hvis det skjer for å ivareta produksjonstopper eller hente inn spesialisert arbeidskraft i en periode.