Skip to main content
 

Innvandrere i Sverige står i kø for å jobbe i Danmark

25. januar 2024

Mens København har rekrutteringsbehov, har Malmö høy arbeidsledighet. Men for mange tredjelandsborgere bosatt på den svenske siden, er de danske kravene til arbeidstillatelse så høye at de hindrer muligheten for å pendle over grensen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, som er kommunestyreleder i Malmö, mener regjeringene må samarbeide:
– Det finnes arbeidskraft som vil jobbe, og det finnes selskaper som vil ansette, sier hun.

I Nordisk Ministerråds «grensehinderdatabase» finnes rapporter om hindre for fri flyt av arbeidskraft i Norden. Databasen oppdateres annethvert år. Da sendes alle tekster igjen til de berørte departementene for å etterfølge om det har skjedd noen forandring.

Grensehinderrådet, er et politisk oppnevnt organ som har fått i oppdrag av de nordiske regjeringene å bedre arbeidskraftsmobiliteten i Norden. Rådet har deltatt i møter og workshops i et prosjekt som OECD gjennomfører i samarbeid med Europakommisjonens «Directorate General for Structural Reform Support» (GD REFORM).

Prosjektet skal komme med forslag til hvordan tredjelandsborgere skal kunne ta del i det felles arbeidsmarkedet i Ôresundreguonen. Initiativet kommer fra svenske Region Skåne, og danske Region Hovedstaden, og skal blant annet se på hvordan andre grenseregioner har løst grensekryssende bevegelse for utenlandske arbeidstakere.

Nyhet