Skip to main content
 

I dag markeres EFTA-domstolens 30-årsdag i Luxembourg

26. september 2024

– Norske domstoler benytter EFTA aktivt, sier den norske EFTA-dommeren Michael Reiertsen. Han deltar på markeringen av at EFTA-domstolen fyller 30 år.

Torsdag 26. september markeres jubileumsdagen med en konferanse med taler og faglige innslag. Domstolen lanserer i tillegg en bok for anledningen. Markeringen er ventet å samle over tre hundre EØS-interesserte deltakere.

– Det er en svært nyttig møteplass for et voksende og mer aktivt EØS-miljø, sier Reiertsen.

EFTA-domstolen ble opprettet i 1994 som en del av EØS-avtalen, med formål om å sikre de tre EFTA-landene Norge, Liechtenstein og Islands håndhevelse av avtalen. Med andre ord sørges det her for at regelverket for fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital tolkes og anvendes likt i EFTA-landene som i EU.

Det gjør EFTA-domstolen primært på to måter forklarer Reiertsen:

  • Nasjonale domstoler i EFTA-landene be EFTA-domstolen om å avgi en rådgivende uttalelse dersom de er usikre på hvordan EØS-retten skal forstås.
  • EFTAs kan overvåkningsorgan bringe saker inn for EFTA-domstolen med påstand om at EFTA-landene har brutt EØS-retten. Private parter kan også klage ESAs vedtak som er rettet mot dem, for eksempel i konkurransesaker

 

Nyhet