Skip to main content
 

Her kan utenlandske arbeidere få papirene i orden på ett sted

04. desember 2023

Arbeidstakere fra andre land kunne tidligere oppleve å bli sendt på en krevende runddans i byråkratiet. Ved Senter for utenlandske arbeidstakere (SUA) trenger man bare gå fra en skranke til en annen.

Hos SUA kan man få hjelp fra ulike etater: politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet.

Eksempelvis kan man i Skatteetatens skranke få norsk ID-nummer, som er nødvendig for å kunne jobbe, opprette bankkonto, og skaffe norsk mobilnummer.

– Før SUA i Stavanger ble opprettet, måtte EØS-borgere først til politiet for å søke om oppholdstillatelse. Deretter bar det videre til Skatteetaten for å melde innflytting i Norge og søke om skattekort. Du måtte gå rundt over alt. Det er mye bedre med alt på ett sted, forteller Angelina Barbara Nowogrodzka. Hun jobber for Arbeidstilsynet, og kom selv til Norge for flere år siden.

SUAs tverretatlige informasjonsskriv trykkes opp på mange språk, som polsk, litauisk, rumensk og ukrainsk. Nytt av året er at skrivet også nevner muligheten for å fagorganisere seg og at dette er vanlig i Norge.

Iblant fører kontakten med arbeidstakerne til at det også kommer viktig informasjon om useriøse arbeidsgivere.

Nowogrodzka påpeker at de som ikke kjenner til regelverket og rettighetene sine, lett kan bli utnyttet av useriøse arbeidsgivere.

– I noen tilfeller kan man i altfor stor grad bli avhengig av arbeidsgiver. Noen både jobber og leier bolig via sin arbeidsgiver, da er det enda vanskeligere å si fra hvis man ikke blir godt ivaretatt. Enda verre er det hvis de i tillegg har vanskeligheter med språket, dårlig økonomi og lite nettverk i Norge, understreker hun.

Nyhet