Skip to main content
 

Forsker: – Staten bruker velferdspolitikken som et migrasjonspolitisk virkemiddel

10. juni 2023

De oppholder seg lovlig i Norge, men har ikke rett på velferdstjenester. – Vi lar ikke folk dø på gata, men vi gir dem ikke mye heller, sier forsker.

Det er kun i akutte situasjoner sosialarbeidere kan hjelpe bostedsløse EU-migranter og at de derfor må avvise mange. Dette synes flere er vanskelig, ifølge Turid Misjes ferske forskning på sosialarbeidere og bostedsløse EU migranter.

Misje har snakket med 11 sosialarbeidere som jobber i offentlige tjenester. Flere av dem opplevde at de kontrollerte grensene til velferdsstaten.

Migrantene er ikke fullstendig ekskludert fra det norske samfunnet. Hvis det er snakk om en akutt lidelse, har de rett på hjelp fra det offentlige. Hun snakker om «prekær inklusjon» som vil si at du er til dels inkludert, men at hjelpen du kan få er svært begrenset.

Alle som oppholder seg i Norge er omfattet av sosialtjenesteloven, men for utenlandske statsborgere er retten til sosiale tjenester i noen situasjoner begrenset.

Det er for eksempel noen EØS-borgere som har lovlig opphold, men som likevel ikke har rett på de samme sosiale tjenestene. Dette gjelder dem som har hatt opphold under tre måneder og dem som har kommet til Norge for å søke jobb.

Reglene er slik fordi de ikke skal bli en urimelig byrde på velferdsstaten, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Nyhet