Skip to main content
 

Foreslår å fjerne kravet om dansk lønnskonto

15. mars 2024

Danske arbeidsgivere mener de ikke rekker dagens krav om å opprette dansk lønnskonto til arbeidstakere fra tredjeland innen 90 dager. Derfor er kravet foreslått fjernet. Samtidig viser en ny undersøkelse at dette er mindre tidkrevende enn de store arbeidsgiverne beskriver.

Slik reglene er i dag, skal arbeidstakere fra tredjeland ha et dansk cpr-nummer og dansk lønnskonto innen 90 dager etter at de har kommet til landet og begynt å jobbe.

Landets største arbeidsgiverorganisasjoner, mener man ikke rekker å opprette cpr-nummer og dansk bankkonto innen 90 dager.

Derfor har Utlendings- og Integreringsministeren lagt fram et lovforslag om å fjerne kravet om dansk bankkonto helt for en stor andel arbeidstakere fra tredjeland, og å utsette fristen til 180 dager for resten.

Samtidig viser en ny undersøkelse fra konsulentfirmaet Ploug Niemann, på oppdrag fra 3F et annet virkelighetsbilde.

Der svarer 8 danske pengeinstitutt at det kun tar fem til ti arbeidsdager fra en utenlandsk arbeidstaker kontakter en bank, til de har en åpen dansk bankkonto. Landets kommuner forteller at det i gjennomsnitt tar ti arbeidsdager å opprette et cpr-nummer.

Kravet om at utenlandske ansatte skal motta lønn på sin danske lønnskonto kommer blant annet av en rekke saker der utenlandske ansatte er blitt snytt og utnyttet på danske arbeidsplasser. Derfor er det også bekymring rundt å fjerne kravet.

– Om lønnen blir utbetalt til utlandet, er det en økt risiko for at lønnen ikke ender hos lønnsmottakeren, men hos en ukjent tredjepart, mener forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

Nyhet