Skip to main content
 

Fiskefusk: Skatteetaten retter millionkrav mot ni fiskebruk etter ulovlig bruk av innleie

03. november 2021

Ni fiskebruk i Nord-Norge vil spare penger ved å unngå likebehandling av innleide arbeidstakere og egne ansatte. De satte ut alt arbeidet på fiskebruket til østeuropeiske bemanningsbyrå, og kalte det underentrepriser. Nå får de konstruksjonen i rekyl, og må stå til rette for at de østeuropeiske bemanningsselskapene ikke har gjort opp for seg.

I mars 2019 dro a-krimsenteret i Bodø på tur med kystvaktskipet K/N Andenes. På turen gjennomførte de til sammen 20 kontroller, og det ble avdekket grove brudd på arbeidsmiljøet ved fiskebruk.

I den samme kontrollen fikk Skatteetaten øye for den spesielle konstruksjonen med at fiskebrukene påsto at de hadde satt vekk hele produksjonen som en entreprise – til blant annet litauiske selskaper. Årsaken til at fiskebrukene gjorde dette var at det ble billigere. Ved innleie er det strenge regler for likebehandling, ved entreprise må en bare følge det som er minstelønna i bransjen, allmenngjort lønn.

Arbeidstilsynets kontroller viste at de heller ikke fulgte denne minimumsstandarden og at det ble jobbet uforsvarlig lange dager.

Men Skatteetaten godtok ikke denne konstruksjonen.

Les hele saken: Fiskefusk: Skatteetaten retter millionkrav mot ni fiskebruk etter ulovlig bruk av innleie (FriFagbevegelse, 03.11.21)

 
Nyhet